Фајон: Словенија подржава Косово на путу ка ЕУ

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон рекла је да Словенија подржава Косово за чланство у Европској унији и Савету Европе, преносе данас приштински медији.

Шефица дипломатије Словоније је у интервју за РТК  потврдила да њена земља и Косово имају чврсте везе.

„Словенија је мала земља, а и Косово, имамо заједничку историју са Косовом, али и са регионом и можемо да помогнемо како у области безбедности, тако и у нормализацији односа са Србијом, као и у реформама правосуђа“ , рекла је Фајон.

Она је рекла да је од почетка посвећена либерализацији виза, али да се окончање тог процеса очекује најкасније до 1. јануара 2024. године. Била би срећнија, каже, да се то догоди и раније.

Фајон је навела да Словенија подржава овај процес дијалога Београда и Приштине. Додала је да је важно да се две стране укључе у дијалог за нормализацију односа, односно француско-немачки предлог што је важно сада када постоји и европска иницијатива за то.

 „У априлу нас очекују и избори на северу Косова који морају бити фер и слободни. На политичарима из Београда и Приштине је да постигну компромис и пронађу решење“, рекла је Фајон.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button