ФДМЦ: Посета и здравствени преглед поводом Међународног дана старијих особа

Представници Форум за развој и мултиетничку сарадњу из Грачанице (ФДМЦ), који је уједно и партнерска организација УНХЦР-а, поводом Међународног дана старијих особа, у пратњи медицинске сестре, јуче су обишли расељена лица у неколико колективних центара у општини Штрпце.   

У три колективна центра, бившој згради Електро-Косово и одмаралиштима Лахор и Јуниор смештено је близу 40 особа старијих од 60 година. Њима су чланови ФДМЦ-а организовали мерење крвног притиска, нивоа шећера и крви и пулсне оксинометрије.

Како је саопштено на званичној страници ове организације, Слободанки Симић (90) из колективног центра Електро-Косово, посета медицинске сестре много значи, будући да је непокретна и лошег здравственог стања те није у могућности да оде ни до најближе здравствене установе.

О здрављу ове времешне жене стара се њена снаја Славица која такође има проблеме са високим крвним притиском.

Добрила и Властимир Живковић, осамдесетогодишњи брачни пар који је смештен у некадашњем хотелу Лахор на Брезовици, обрадовали су се ненајављеној посети медицинске сестре.

Старац је готово непокретан и бригу о њему води супруга. Већ две деценије животе проводе у собици од 12 квадрата.  

Иако стари и изнемогли, они се труде да мали али с укусом уређен простор одржавају уредним. Највише им, кажу, недостаје засебно купатило јер Добрила, с тешком муком, свакодневно помаже супругу да сиђе до другог спрата и одржава личну хигијену.

Медицинска сестра Бранка Љубић из Дома здравља у Штрпцу каже да познаје готово све кориснике колективних центара, па је поред општег прегледа искористила прилику да са некима од њих и поразговара.

Њен посао није само да, уколико пацијенти осећају тегобе, упути лекару већ и да поразговара са њима и укаже им на чињеницу да нису заборављени

Међународни дан старијих особа у свету и код нас обележава се 1. октобра. На основу Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација 14. децембра 1990. године, овај дан се обележава у циљу наглашавања важности и прилагођавања животног окружења потребама и способностима становника трећег доба.

Повезани чланци

Back to top button