Филм Предрага Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца“ премијерно у Грачаници

Премијера дугометражног документарног филма ,,Дара из Јасеновца“, биће организована 25. новембра у 12 часова у Дому културе у Грачаници.  Пројекције ће бити организоване наредних седам дана у истом термину, осим викендом, када ће филм бити приказиван од 16 часова.

Први дугометражни играни филм о Јасеновцу, редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, говори о дванаестогодишњој девојчици Дари која са својом мајком и два брата после усташко немачке офанзиве на Козари завршава у концентрационим логорима. О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживети у логору Стара Градишка учиниће да одрасте преко ноћи. Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата. Многа деца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Хрватске или смештана по породицама али велика већина је убијена или умрла од нељудских услова у логору и разних болести. Дара се свим силама бори да спаси брата. Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша. Дарина судбина је судбина само једног детета Козаре, а оно што су преживели не сме никада бити заборављено.

Одлука редитеља филма Предрага Гаге Антонијевића да се филм прикаже публици у српским срединама на Косову и Метохији указује везу Косова, Јасеновца и завета у ком невине жртве постају трајни мотив и инспирација за уметност.

Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концетрационих логора су опомена за будућност људи овог простора.

 ,,Изузетно сам узбуђен да ће наши људи у Грачаници моћи међу првима да виде филм Дара из Јасеновца који чекамо 75 година. Од Јадовна и Јасеновца, преко Крагујевца до Косова и Метохије јече вапаји српских жртава које многи данас покушавају да угуше. Траже душмани од нас да се над сваком туђом жртвом сажалимо а да над нашом не смемо ни сузу да пустимо. Поручују нам да им не ваљамо ни мртви, ни живи. Зато морамо сви ми у заједништву, јуче у страдању а сутра у победи, да се јасеновачким новомученицима одужимо. Заиста се надам да ће филм „Дара из Јасеновца“ то у малом делу учинити“ рекао је редитељ филма Предраг Гага Антонијевић.

Повезани чланци

Back to top button