Фондације „Делије“ – Кућа од срца за породицу Шарић

Фондација „Делије“ покренула је акцију прикупљања новца како би се породици Шарић из Ораховца купила кућа.

Марко Шарић, наставник математике у Ораховцу, и супруга Сања Шарић, такође математичар, родитељи су четворо малишана, тренутно чекају и пето дете. Ова породица живи у малој, изнајмљеној кући у чијем дворишту деца играју фудбал, а голове праве од дрвених гредица и цигала.

Овде смо упознали Дамјана, Раду, Веру и Николу Шарић, као и невероватну Павлину и Милоша, играли смо са њима фудбал, дружили се и смејали, мало и плакали.

Ово није прича о несрећним и сиромашним људима који живе у беди и који моле за помоћ, ово је једна духовно можда најбогатија породица коју смо упознали, ово су насмејана деца и срећни родитељи, са толико љубави и наде у очима, да смо се постидели пред њима и пожелили да ми и наша деца будемо налик њима. Једино што ова породица нема, то је своју кућу и адекватан дом, иако о томе нису причали, нису се жалили и тражили, већ су нас угостили, нахранили, певали са нама и толико испунили да данима мислимо на њих.

Сања Шарић је добитница ордена “Мајке девет Југовића“, која се уручује сваке године мајкама са четворо и више деце, а приликом доделе ордена поручила је  свим мајкама да рађају јер је радост у томе. За ову породицу управо смо чули од поменуте хуманитарне организације и из тог разлога одлучили да их посетимо и пробамо да им помогнемо. Кога год смо упитали за њих имали су само речи хвале, те је тако и породица која сама нема решено стамбено питање одмах предложила да Шарићи добију своју кућу.

Никола Шарић је најмлађи и можда најслађи члан породице, ако је уопште могуће изабрати неког од ове предивне и прелепе деце. Вера и Рада Шарић су старије сестре и девојчице које смо заволели за непуних два сата колико смо били у посети, а Дамјан је најстарије дете и велики љубитељ фудбала.

Упознали смо и њихову куцу Белку, маче Мрвицу и њеног стидљивог брата, које Вера и Рада непрестано носају, пазе и брину о њима.

У позајмљеном дворишту ове породице срели смо и невероватно талентовану Павлину, девојчицу за коју не знамо да ли боље игра фудбал или пева, и која нам је свима измамила сузе када нам је отпевала своју омиљену песму Зајди, зајди.

Недалеко од куће где за сада живе Шарићи, продаје се кућа у којој је до недавно живела бака која се упокојила. Епархија и “Мајка девет Југовића“ предложили су нам да овој породици обезбедимо дом и откупимо кућу у којој ће моћи да наставе да живе и да нас подсећају због чега не дамо Космет, а не дамо га не само због славне историје, него због оваквих људи и породица, којима желимо и морамо да обезбедимо боље услове за живот!

Не дамо Косово, Нема предаје, Нема поделе… за нас и све наше донаторе сада и док год се ситуација не промени, у пракси мора да значи да породици Шарић, а онда и свима другима, омогућимо да живе како им то доликује и како то заслужују, да им помогнемо да опстану и изборе се са свим потешкоћама које живот на Космету тренутно носи!

Овде живе људи са две личне карте, са српском и тзв. косовском, са исте такве две таблице на ауту, са пасошом са којим не могу да путују нигде, са Албанцима од којих им стално прети опасност, али са таквом душом и добротом да смо пожелили да им дамо све што имамо у животу.

Шарићи од нас не траже све што смо стекли у животу, Шарићи уствари од нас нису тражили ништа, али су за њих тражили други добри људи из Ораховца и шире. Апелујемо на све наше донаторе да нам шаљу донације како бисмо омогућили овој анђеоској деци и њиховим родитељима боље услове за живот и сопствену кућу у рајском Ораховцу.

За ову акцију требаће нам преко 20.000 евра, а коначну цифру знаћемо након финалног договора са продавцима.

Сви начини за донирање:

– Слањем празне СМС поруке са било које мреже на број 1817.

Уплатом на динарски жиро рачун број 105-3206-14, АИК Банка, прималац: Фондација Делије, сврха: донација.

– Путем пејпала: www.paypal.me/fondacijadelije

-Уплатом на девизни рачун (IBAN RS35105050512000484909, SWIFT/BIC: AIKBRS22, BANK: AIK BANKA AD BEOGRAD).

Повезани чланци

Back to top button