Формира се специјални тим за заштиту светиња

Влада Србије требало би у наредним данима да заједно са Српском православном црквом формира специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине на просторима на којима живи наш народ, пишу Новости.

Ова идеја председника Србије Александра Вучића, који је говорио о нужности успостављања оваквог тела подстакнут новим ударима власти у Приштини на манастир Високи Дечани, добила је велику подршку у Патријаршији и интелектуалним круговима, преноси београдски дневни лист.

Идеја шефа државе је да се кроз рад овог тима међународној јавности аргументовано предоче сви ризици од нестајања хришћанске баштине, пре свега на КиМ, али и да се спречи да слична зла судбина задеси српска света места у Хрватској, али и у Црној Гори.

Тим би требало  да чини значајан број експерата из разних области, од историчара и историчара уметности, архитеката, сликара, до црквених великодостојника и интелектуалаца, угледних јавних личности.

Председник Вучић поручио је да је заштита српске културне и верске баштине, пре свега на КиМ, али и на другим местима на којима живе наши сународници, приоритет наше државне политике. Он је упозорио да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, као и да је тај чин у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и са прописима које је донела Приштина.

Вучић је најавио да ће на наредном састанку у Бриселу, 7. септембра, од представника косовских Албанаца и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

Један од циљева – свету предочити ударе на храмове, од Дечана, па надаље

Према подацима Канцеларије за КиМ, на простору јужне српске покрајине налази се око 1.300 цркава, манастира и других објеката, локалитета и просторних целина које чине културно наслеђе српског народа. Око 150 цркава, манастира и других верских објеката СПЦ уништено је, оштећено и оскрнављено, од којих чак 61 има статус споменика културе. Уништено је и оштећено 5.261 надгробни споменик на 256 српских православних гробаља, док на више од 50 гробаља не постоји ниједан читав споменик, чак су из гробова ископаване и разбациване кости. Уништено је и покрадено више од 10.000 икона, црквено-уметничких и богослужбених предмета, који се увелико крчме на светском илегалном тржишту антиквитета.

Српска баштина деценијама је била на удару и у Хрватској, где је по многима над њом спроведен „културни геноцид“. Према неким подацима, само током рата деведесетих из српских цркава у Хрватској нестало је више од 7.000 икона. Тренутно су на делу и покушаји „својатања“ српске баштине у Црној Гори.

Извор
НовосиСпутњик

Повезани чланци

Back to top button