Француска у Немачка амбасада саопштиле да је спомен плоча на приштинском гробљу померена на њихову иницијативу

Амбасаде Француске и Немачке на Косову саопштиле су да је на њихову иницијативу померена спомен плоча палим српским војницима у Балканским ратовима и у Првом светском рату на војном православном гробљу у Приштини, како би на то место била постављена нова у знак сећања свим настрадалим борцима између 1912. и 1918. године.

У саопштењу се наводи да су француски и немачки амбасадори 11. новембра на војном гробљу заједно одали почаст својим палим војницима.

Полемика је, како указују, била недостојна сећања на све војнике, француске, немачке и српске, погинуле у Првом светском рату, али и 18 француских војника који су погинули током служења Кфора у заштити свих заједница на Косову.

Постављена је нова плоча која подсећа на жртву свих француских војника на Косову на иницијативу Амбасаде Француске. Потом је, како се наводи у саопштењу Амбасаде, плоча у знак поштовања према српским војницима померена само неколико метара, након обавештавања Општине.

Напомињу и да посмртни остаци страдалих војника нису измештени.

„Ова плоча остала је потпуно видљива на истој локацији, као што свако може да види на лицу места и на приложеној слици. Амбасаде Француске и Немачке су разочаране што је овај гест погрешно протумачен и што је подигнут на ниво политичке експлоатације. Поштовање према страдалима и сећање на њих треба да остану у фокусу овог датума“, стоји у саопштењу у којем је Амбасада Француске изразила забринутост, додајући да је у контакту са властима.

„Наставићемо да одајемо почаст свим погинулим војницима током Првог светског рата“, поручују из Амбасада.

Општина Приштина: Нисмо примили захтев за померање спомен плоче

У одговору за Косово онлајн из Општине Приштине навели су да нису примили никакав захтев за померање спомен плоче палим српским војницима током Балканских ратова и Првог светског рата на војном православном гробљу у Приштини.

Даље се истиче да Општина Приштина није наложила измештање, нити померила поменуту спомен плочу. 

„На основу информација које смо добили од надлежних дирекција обавештавамо вас да нисмо добили никакав захтев за померање плоче нити смо обавештени о померању плоче. Стога вас обавештавамо да плочу није уклонила Општина Приштина“, наводи у одговору Општине Приштина.

Повезани чланци

Back to top button