Француска затражила одлагање пријема Косова у СЕ пише Албанијан пост

Француска је од земаља чланица Савета Европе затражила да се одложи одлука о чланству „Косова“ у тој организацији с обзиром на то да влада премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија није предузела ниједан корак ка формирању Заједнице српских општина, пренео је „Албанијан пост“, позивајући се на дипломатске изворе.

То је и разлог што пријем тзв. Косова у чланство СЕ није нашао на дневном реду састанака Комитета министара заказаног за 16. и 17. мај, што пак не значи да ова тачка у наредних десет дана неће бити увршћена у агенду.

„Албанијан пост“ подсећа да је кампања за чланство „Косова“ у СЕ праћена сталним порицањем Куртијеве владе да постоји било каква веза између питања Заједнице општина са српском већином и чланства у Савету Европе.

Међутим, упркос политичкој реторици владе, која је стално истицала чињеницу да је „Косово“ испунило све услове неопходне за чланство  у Савету Европе, чак и према мишљењу Доре Бакојани, земље са одлучујућим утицајем попут Француске и Италије одавно су обавестиле Куртија да је почетак значајних корака ка примени споразума о ЗСО непремостив услов за чланство Косова у СЕ.

„Упркос унутрашњим сукобима у Савету Европе и неслагањима Куртијеве владе са неким од земаља чланица, чини се да је процес већ ушао у одлучујућу фазу и да последње вести за ′Косово′ не изгледају нимало пријатне“, наводи албански портал.

Данас је у Стразбуру заказан последњи састанак амбасадора земаља чланица, пре заседања Комитета министара, на којем се очекује и доношење дуго очекиване одлуке о „Косову“.

„Током овог периода земље Квинте су тражиле од Куртија да напредује о питању ЗСО слањем статута на разматрање Уставном суду. Узимајући у обзир чињеницу да, упркос обавезама, Куртијева влада није предузела ниједан корак у том правцу, Француска је послала ноту земљама чланицама Савета Европе, тражећи одлагање одлуке о ′Косову′“, наводи „Албанијан пост“.

Иако немачки став досад није био јасан, чини се да и Немачка сада заузима став да Куртијева влада мора да предузме конкретне кораке о питању ЗСО да би добила чланство у Савету Европе.

Француска, Немачка и Италија већ су на становишту да се чланство „Косова“ у Савету Европе може одложити до тренутка када влада у Приштини докаже своју посвећеност формирању ЗСО слањем нацрта статута Уставном суду.

Овакав приступ није подржало Уједињено Краљевство, према којем питање ЗСО као део бриселских преговора не треба мешати са питањем чланства у Савету Европе.

За сада је потпуно небитно да ли су ове позиције у духу основних стандарда Савета Европе, већ је јасно да се очекује одлагање одлуке о чланству „Косова“ у Савету Европе до тренутка када влада буде упутила Уставном суду статут ЗСО.

„Упркос епилогу данашњег састанка, постоји техничка могућност да се ′Косово′ нађе на дневном реду неколико дана пре министарског састанка. Јасно је, међутим, да се то неће десити без видљивог напретка ка имплементацији ЗСО од стране премијера Аљбина Куртија“, закључује „Албанијан пост“.

Повезани чланци

Back to top button