Галерија уметности у Грачаници: Прва постухмна изложба слика Зорана Јовановића Добротина

Изложба слика Зорана Јовановића Добротина, (1942-2016) дугогодишњег редовног професора Факултета уметности Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, једног од најзначанијих и најпризнатијих приштинских сликара и графичара биће организована у четвртак, 04. априла 2024. године са почетком од 19 часова, у Галерији Дома културе Грачаница.

Његова прва постхумна изложба у Грачаници састоји се од слика, акварела и еротских цртежа. Укупно 13 акварела и 60 еротских цртежа који ће бити представљени на овој изложби његова супруга Јелена Милошевић је поклонила Факултету уметности Приштина у Косовској Митровици и Дому културе Грачаница. Ова изложба је наставак систематизације, проучавања и указивања на човека који је оставио неизбрисив траг у српској стварајућој култури с краја 20. и почетка 21. века на Косову и Метохији. О томе сведочи његово сликарство, као и десетине сликара и графичара којима је био ментор, и у чијем раду се препознају негови поетички утицаји.

„Ваља рећи да Зоран Јовановић Добротин припада генерацији формираној шездесетих година двадесетога века, али је отвореношћу према новим оријентацијама и сталном потребом да иде више, и даље, у истраживање феномена визуелизације стваралац који се природно уклопио у ликовну сцену осамдесетих година на Косову и Метохији. Без двоумљења он је своје стваралаштво у тематском и значењском смислу, настојећи да делом проговори о суровој косовској стварности, повезао са судбином српскога народа „говорећи“, некад директно, некад индиректно, о његовом злом удесу. При томе његови искази немају дневнополитичка и памфлетска обележја, већ представљају узбудљиву историју сурових и прискрбних времена, што су се увелико дешавала на тлу Косова и Метохије.“- писао је о стваралаштву Јовановића, историчар уметности проф. др Срђан Марковић.

 Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина, Општина Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button