Газменд Салијевић “Романи иницијатива” је искључиво ромска прича

Портпарол Грађанске иницијативе „Романи иницијатива“ Газменд Салијевић  каже да су се припадници његове заједнице 20 година узалудно надали да ће неко предузети конкретне кораке како би се живот рома променио, што се није догодило због чега су Роми одличили да се самоорганизују и изборе да на изборима 14. фебруара добију довољно гласова како би утицали на промене унутар своје заједнице.

Салијевић подсећа да у косовском друштву постоји потреба за новим идејама и програмима.

„После двадесет година парламентарног живота на Косову, где смо константно имали једну партију која је представљала Роме на политичкој сцени, видели смо да постоји потреба за свежим идејама и свежом крви како би се Роми представили на један другачији начин. Уколико имате једну партију и систем који за 20 година не успева да промени ствари, онда је извесно да постоји потреба да се нешто промени. У разговору са Ромима широм Косова дошли смо до закључка да је потребно да нађемо најпрактичнији начин како да представљали Роме и ромску заједницу у политичком животу на Косову“, рекао је Салијевић. 

Из ГИ „Романи иницијатива“ поручују да је према свим међународним извештајима и истраживањима ромска заједница и даље најугроженија заједница на Косову а да одговорност за то не сносе само институције и организације већ и сами припадници ромске заједнице.

„Ми се двадесет година надамо да ће неко променити живот Рома, чекамо да неко други уместо нас предузети кораке и промени позицију и положај Рома“, каже Салијевић.

То је био основно разлог да припадници ромске заједнице не буду само пасивни посматрачи већ и да се активно укључе у решавање проблема и свог статуса у заједници. 

„Ми скоро у свим местима широм Косова имамо велики број симпатизера јер оно што је разлика између нас и неких других је да ми не нудимо обећања. Оно што нудимо јесте реч, образ и да ћемо радити за нашу заједницу. Нама нико не доноси решења. Ми смо у протеклих двадесет година имали пуно проблема, од инфраструктурних, социјално економских интеграције, тако да нам недостају свеже идеје, те свеже идеје су преточене у Ромску иницијатива и ми се надамо и верујемо да ћемо 14 фебруара направити први позитивни корак за Роме и ромску заједницу широм Косова“, истиче Салијевић.

Тврди да снагу и енергију за рад црпе из своје заједнице. Верује да имају потенцијал који ће им омогућити да израсту у озбиљан политички субјекат која ће допринети побољшању живота Рома. Структура станке је изграђена, а на њиховој листи се налази 12 кандидата са читавог Косова почевши од Каменице, Гњилана, Витине, Митровице, Звечана, Вучитрна, Обилића, Грачанице, Липљана. Наглашава да 14. фебруара не очекује подршку ни једне друге заједнице осим ромске.

„Ми смо искључиво ромска прича, ромска снага. Ми смо у региону имали пример Дритона Абазовића, Албанца кога су подржали Црногорци, Срби и Бошњаци. То говори о покрету демократије и поверења. Није важно што се ја зовем Газменд, неко се зове Иван, Урош, Стефан или Алберт, важно је да људи верују у вас, верују у вашу причу, ваше комшије препознају у вама неког ко ће бити од речи, а данас у овим тешким данима је тешко је бити од речи. Зато ми у овој нашој кампањи не обећавамо радна места и приче које константно политичке партије нуде. Ми нудимо реч, нудимо образ и нудимо рад“, наглашава Салијевић.

Додаје да се ГИ „Романи иницијатива“ залаже за интеграцију а не за асимилацију.

„Као политичка партија морамо радити на принципима очувања језика, културе и традиције Рома. Ми полако, прихватајући модеран начин живљења губимо везу са традицијом и обичаје наших дедова, а то не смемо дозволити“, закључио је Салијевић.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button