„Где си, Адаме“, прича о монаштву на Светој Гори

Пројекцијом у Грачаници дугометражни документарни филм „Где си Адаме“, у режији Александра Запорошенка је после београдске, синоћ доживео и своју косовску премијеру.

Прича о монашком животу на Светој Гори, послушањима, напорном раду, молитви, тиховању, искушењима испричана је кроз лик оца Григорија званог Герунда,  игумана манастира Дохијар.

„Осим жеље да будете заједно са актерима, сусретне се са њима у тишини и да у тој тишини чујете ритам свог срца и сагледате лепоту другог бића филм нема неку другу поруку“, појаснио је продуцент и идејни творац овог остварења ђакон Александар Плиска.

Ђакон Александар Плиска, продуцент филма говорио је на пројекцији у Грачаници, фото: Ризница

Пре него је одлучио да живот братије у светогорском манастиру овековечи на филму Плиска је и сам провео читаву деценију у светогорском манастиру Дохијар.

Каже да је шест година чекао да му из манастира дозволе снимање. Када је дозвола напокон стигла услов је био да филм прикаже живот у манастиру онакав какав он заправо јесте.

„Не сме бити реклама ни игумана ни манстира, ни Грчке ни Атоса, у филму ништа не сме бити предимензионирано,“ испричао је Плиска детаље који су пратили припремне радње за овај пројекат.

Снимање је трајало четири године које су подразумевале више од 40 одлазака у манастир Дахијар.

„Када смо почели снимање све се окренуло против нас. Остали смо без средстава и техничих могућности, почели смо да правимо прве кораке, а онда нам је Бог послао праве људе који су нам помогли да снимање приведемо крају“, испричао је продуцент Алаксандар Плиска.

Намера је намерила да филмска прича о игуману Георгију и светогорској лаври Дохијара у Грачаници буде испричана 22. октобра баш на дан када се часни старац представио Богу.

„Где си, Адаме“ је побрао бројне награде и признања,  на Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, додељене су му награде за најбољи филм фестивала и за најбољу камеру. На фестивалу православног филма у Кијеву доби је Гран-при, а уследиле су и награде у Торонту и Кракову.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button