Генерална скупштина усвојила резолуцију о Сребреници

Генерална скупштина УН у Њујорку усвојила је резолуцију о Сребреници са 84 гласа „за“. Деветнаест држава је било против, а уздржано 68.

Председник Александар Вучић упитао је уочи гласања зашто се резолуција о Сребреници доноси баш сада и зашто се на њој радило тајно. Указао је да ће усвајање резолуције отворити Пандорину кутију и да ће се свет суочити са низом оптужби за геноцид и да она неће донети помирење у региону.

Седница је почела излагањем представнице Немачке у УН Антје Лендерсен која је образложила текст резолуције о Сребреници.

Према правилима гласања Генерална скупштина је тиме усвојила резолуцију.

Против резолуције гласале су Русија, Мађарска, Белорусија, Кина, Коморос, Антигва, Сирија, Куба, Конго, Демократска Народна Република Кореја, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Мали, Науру, Никарагва, Сао Томе и Принципе, и Србија. Међу уздржаним земљама биле су, између осталих, Грчка, Кипар, Казахстан, Малдиви, Мексико, УАЕ, Вијетнам,  земљама које нису гласале, а које су пре процеса рекле да су против резолуције су Азербејџан и Венецуела.

Небензја: Отворена Пандорина кутија, нема правде за српске жртве

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја је рекао да се усвајањем резолуције о Сребреници одвило тужно поглавље у историји Уједињених нација.

„Одређен број делегација, укључујући Немачку, одлучио је да злоупотреби ауторитет ГС УН, и да под маском резолуције донесе политичку декларацију чија је сврха, упркос ономе што кажу спонзори, да демонизује један народ бивше Југославије, да подрије Дејтонски споразум и Резолуцију 1031 која га је подржала. Не изненађује стога да је резолуција остала без консензуса, а чак се ни не спомиње Дејтонски споразум“, рекао је стални представник Русије у УН.

Небензја је додао да резолуцију није подржало онолико делегација као што су се спонзори надали.

„Већи број држава није подржао резолуцију него што то јесте. Међу спонзорима имамо представника БиХ који прекорачује свој ауторитет. Према Уставу БиХ, који је део Дејтонског споразума, о предлагању резолуције је требало да се договоре сви чланови Представништва БиХ“, напоменуо је он.

Русија сматра да је ово тек најновији покушај бошњачких елита и њихових западних ментора да подрију улогу Председништва БиХ као највишег тела.

„Подсетио бих вас да баланс интереса три народа и два ентитета лежи у сржи Дејтонског споразума којим је окончан крвави грађански рат“, додао је он.

Небензја је истакао да су спонзори резолуције обманули ГС УН тврдећи да ће овај документ довести до помирења, а притом су сакрили да резолуција нема подршку свих народа и ентитета БиХ.

„Чак и сама чињеница да се о резолуцији дискутовало је довела до пораста тензија у БиХ и уопште у Балкану. Ово видимо на бројним примерима у Бањалуци и изјавама српског члана представништва, као и представника Србије у СБ УН 30. априла“, додао је он.

Небензја је напоменуо да је потпуно неприкладно повлачити паралеле између Резолуције о геноциду у Руанди и данашњој одлуци о Сребреници, напоменувши да је о претходној постигнут договор у региону пре изношења у ГС УН.

„У овом случају нисмо видели ништа слично. Уместо тога, група пријатеља се скупила и представила нацрт као коначни производ и искористила неколико рунди формалних консултација као маску“, истакао је руски представник.

Он је напоменуо да су одбијени сви покушаји одговорних чланица УНпопут Србије и Русије, да се нацрт врати на национални ниво како би о томе дискутовала сва три народа БиХ и како би се постигао јединствен став у региону.

Небензја је додао да је Холандија имала образа да се укључи као коспонзор, а да је управо мировни батаљон те земље имао срамотну улогу у трагедији у Сребреници 1995.

Једно је јасно. Спонзори свесно гурају БиХ ближе сукобу без икаквог обзира на цену коју је земља платила током грађанског рата ’90-их. У то време, 100.000 људи је погинуло, и било је много крвавих трагедија, које су се односиле и на Србе и Хрвате чијих је жртава било много. Имамо утисакда се овим осигурава да народи БиХ никад не дођу до помирења, и видимо у овом чину претњу миру и безбедности у целом региону“, рекао је руски представник.

Он је додао да је све то „цинично“ и „лицемерно“, али да више зачуђује то што је главни спонзор резолуције Немачка.

„Немачка, која је током двадесетог века започела два светска рата, убила милионе људи у концентрационим логорима, учествовала у масовним зверствима у Африци, и у распаду Југославије. Та земља сад покушава друге да учи о важности помирења међу народима“, истакао је Небензја.

Он напомиње да Русија снажно верује да Немачка нема морални ауторитет чак и да помене реч „геноцид“ у било којем другом случају осим када су у питању њихови гнусни злочини.

„Сетите се да је УН управо створена због злочина нацистичке Немачке, са циљем да се једном за свагда спрече злочини против човечности“, додао је он.

Отварање Пандорине кутије

Небензја је истакао да спонзори овог пројекта тиме елиминишу консензус који је постојао на основу Резолуције ГС УН 69323, која је учинила девети децембар даном против свих геноцида, и тиме отворили Пандорину кутију.

„Подсетимо се да никад није било одлуке ГС УН о злочинима нацистичке Немачке над Русима и свим народима СССР током Другог светског рата, када је 27 милиона совјетских грађана изгубило живот. Многи европски народи су такође патили, укључујући Србе. Ми то нећемо заборавити, нико и ништа неће бити заборављен“, истакао је Небензја.

Хашки суд политизован, као да не види српске жртве

Он је додао да Русија не може да превиди изјаве одређеног броја делегација о важности поштовања одлуке трибунала за бившу Југославију и МКС.

„Хашки трибунал и резидуална тела ни на који начин нису помогли да се оствари трајно помирење на Балкану. Они су само поделили разлике. Одговорност за догађаје током деведесетих скоро су искључиво ставили на Србе и игнорисали бројне злочине других страна. Стога, гласови српских жртава се нису чули, и они нису добили правду. Као да Хашки суд није видео српске жртве“, рекао је Небензја.

Како је рекао, правда не функционише тако.

„Да не спомињемо то што су се докази Хашког суда заснивали на упитним правним појмовима које је развио њихов трибунал. Пресуда има хиљаде страна, али субјективни компонент геноцида долази од сведочења о једном телефонском позиву, и то једној страни тог позива. МКС је одлучио да се не бави детаљима, и само верује Хашком суду“, истакао је он.

Како је рекао, правда не функционише тако.

„Да не спомињемо то што су се докази Хашког суда заснивали на упитним правним појмовима које је развио њихов трибунал. Пресуда има хиљаде страна, али закључак о геноциду долази од сведочења о једној страни једног телефонског позива. МКС је одлучио да се не бави детаљима, и само верује Хашком суду“, истакао је он.

Небензја је истакао да је данашње гласање показало у којој су мери светске заједнице подељене.

„Усвајање ове резолуције је Пирова победа за њене спонзоре. Шта су добили тиме? Ако је циљ био подела ГС УН, на шта смо их упозорили, онда су успели“, закључио је Небензја.

Вучић на ГС УН: Зашто подносиоци резолуције не говоре о геноциду који су њихове државе починиле

Резолуција о Сребреници је веома политизована, рекао је председник Србије Александар Вучић у Генералној скупштини Уједињених нација.

„Говорећи против резолуције није лако из неколико разлога. Шта год радите, велики моћници ће вас оптужити да негирате злочини. Када је сва морална правда у њиховим рукама, они ће да вас оптуже да потцењујете (злочин)… Желео бих да разоткријем ову неистину и лажни разлог за предлагање ове резолуције“, казао је Вучић.

Председник Србије је одао почаст свим жртвама пре него што је наставио говор.

„Тешко је говорити после Немачке, најмоћније земље у Европи, која мисли да је у реду да даје моралне придике другима. Зашто позивам све у овој соби да гласају против овога? То је високо политизована резолуција“, рекао је Вучић.

Он се запитао зашто се она доноси.

„Под један, они су говорили о појединачној кривици, а ја вас питам, ако је то тако, зашто се онда подноси резолуција? Појединачна одговорност је већ одређена, и сви одговорни су осуђени на затвор. Нема имена појединаца у резолуцији, све су општа места“, додао је Вучић.

Он се запитао чему онда то када постоји резолуција из 2015. која осуђује геноцид уопште.

„Под два, они говоре о помирењу. Да ли ће ова резолуција то донети, не само овде, него у земљи на коју се односи, БиХ? Не, неће. У региону? Неће ни ту. Питам представника Немачке зашто су скривали све припреме за ову резолуцију? Зашто нема инклузивности у овој резолуцији? Када се припремала резолуција о Руанди, то је било учињено на транспарентан начин“, казао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да је резолуција о Руанди имала подршку Афричке уније и свих других земаља.

„Знате шта се заиста десило у СБ УН 24. марта, када смо хтели да дискутујемо о бомбардовању Србије 1999? Рекли су нам: ‘Не гледајте у прошлост, гледајте у будућност.’ Два дана након тога открили смо да спремају ову резолуцију која се односи на догађаје од четири године пре бомбардовања. Када имају политичке потребе, онда могу отићи даље у прошлост. Али, када неко други говори о прошлости, онда чињенице не значе ништа“, рекао је Вучић.

Он се запитао зашто се о томе говори у овом тренутку, и зашто подносиоци резолуције не говоре о геноциду које су њихове државе починиле.

„Они су почели да говоре о Холокаусту. То је једини геноцид који су препознале УН, а њега је починила земља која је аутор ове резолуције овде.

Вучић је додао да је требало препознати све друге чинове који се сматрају геноцидом у складу са Резолуцијом из 2015, укључујући геноцид против српског народа у Првом светском рату, где је Србија претрпела највеће жртве, а за шта вероватно многи нису чули.

„У Другом светском рату, били смо међу реткима у Источној Европи који су били против нациста, и платили смо велику цену. Убијено је више од милион Срба, што од стране Немаца, што од стране Хрвата. Зашто нису кренули са тиме? Зато што им треба ова резолуција у овом тренутку. Нећу говорити о Гази и другим проблемима, али нико не би требало да потцењује људе у овој просторији, јер ће сви разумети све“, рекао је председник Србије.

Он се осврнуо на изјаве генералног представника да подједнако жалимо за жртвама свих страна.

„Зашто то нисте ставили у резолуцију? Нема такве реченице у њој, а знате ли зашто? Зато што не мисле заиста тако, и зато што о томе нису хтели да дискутују ни са ким другим. Да ли ће ова резолуција ујединити БиХ? Да ли ће то довести до подела? Да. Поделе ће постајати све дубље. Да ли ће она обезбедити мир у будућности? Јако сумњам у то. Мораћемо да радимо на одржавању мира и стабилности, и ми ћемо то учинити“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да зна шта ће бити коначни резултат.

„Али питам моћнике, велике, и неко би могао рећи арогантне: Зашто вам је потребно да извршите толико велики притисак на чланице УН, само због једне мале земље попут Србије? Зашто сте претили оним чланицама које нису хтеле да гласају за резолуцију, тврдећи да у супротном неће добити вашу помоћ по другим питањима? Да ли су то европске, демократске вредности? Или сте мислили да нећу моћи да говорим о томе“, запитао се Вучић.

Он је рекао да има десетине примера.

„Па ипак, видите да постоји једна мала земља на Балкану, која се не боји да гласно каже да ћемо гласати против ове резолуције, јер ће она на крају отворити Пандорину кутију. Ви ћете, драги колеге, да се суочите са десетинама оваквих резолуција, а онда ћу вас питати како ћете објаснити да су ужасна убиства, масакри, злочини мањи? Како је убијање 8.000 људи горе од убијања 20.000.000 људи у Другом светском рату? Или убијање десетине хиљада Срба у Другом светском рату, укључујући школарце из Крагујевца“, истакао је председник Србије.

Он се такође запитао зашто су усвојени амандмани.

„Само да сакријете истину о резолуцији? Да кажете да она није против држава, народа? Али већ смо имали све пресуде, све је готово. Сада поново отварате ране. Зашто, зато што је некоме то политички требало. Нема других разлога. Понављам, лично сам ишао у Сребреницу да се поклоним и да положим цвет, и умало сам линчован. И дан после, пружио сам руку онима који су то организовали“, напоменуо је Вучић.

Председник Србије је рекао да доношење резолуције није о помирењу.

„Ово је нешто што ће отворити старе ране и изазвати потпуни политички хаос, не само у нашем региону, већ и овде. На крају хоћу да вам поклоним нешто, уважени председниче. Знам да не могу да подигнем своју заставу, заставу храбрих. Донећу је Вама. Ми припадамо поносној нацији која се увек бранила и то радимо и данас. Међутим, данас не бранимо само себе, већ и свет и принципе међународног права. Позивам чланице да гласају против ове резолуције. Хвала вам“, закључио је Вучић.

Повезани чланци

Back to top button