Гимназија у Приштини уз свој народ пуних 110 година

Гимназија у Приштини обележила је значајан јубилеј, 110 година постојања. На посебно уприличеној свечаности поводом дана ове образовне установе додељена су  признања ученику генерације и захвалнице ђацима који су постигли запажене резултате на бројним такмичењима.

Након што је, после вишевековног ропства под Туцима, српска војска коначно, 1912. године, вратиле Косово и Метохију у окриље Србије, годину дана касније, указом Краља Петра Првог Ослободиоца, основана је Прва Приштинска Гимназија. Ова образовна установа је у свим долазећим временима делила судбину српског народа.

У периоду после Другог светског рата носила је име Иво Лола Рирбар, а 1999. године је због прогона становништва из Приштине и небезедних услова у граду измештена у српску средину, Лапље Село, где је у оквиру основне школе „Миладин Митић“ делила простор са још две средње школе. Број ученика био је много мањи, услови непримерени али континуитет успешног рада није прекидан, подсетио је директор Приштинске Гимназије Дејан Денић.

„У поратном периоду број ученика је стално растао. Конкуренција је била здрава, упркос свему, успеси ученика на бројним такмичењима су се ређали. После таквог турибулентног периода стижемо до остварења циља свих нас, а то је прелазак у нови Средњошколски центар 2021. године где су нам напокон пружени бољи услови за рад. Настаје нова реалност и широм нам се отварају врата за остваривање знатно већих циљева којима смо тежили и остваривали“, рекао је Денић.

Професорка српског језика и књижевности Ана Костић некада је била ученица, а данас је предавач у Гимназији. Посебно је поносна на генерације ђака које су после 1999. године изашле из гимназијских клупа а сада су успешни људи у пословима у којима се баве.  

„Иако данас није прикладно говорити о статистици али она показује да готово сви свршени гимназијалци у највећем проценту, а по истраживању педагога наше школе више од 85 посто њих, заврши факултете. То су данас веома стручни људи и они су на позицијама како овде на Косову и Метохији тако уопште и широм Србије и света и ми смо јако поносни на њих“, рекла је Костићева.

Алини Ибро припало је признање „Ђак генерације“, а пригодним наградама школа се захвалила и свим ученицима који су на бројним општинским, регионалним и републичким такмичњима имали запажене резултате и школи доносили награде и признања.  

Једна од награђених је Исидора Стојановић, ученица трећег разреда природно – математичког смера која је представљајући школу освојила бројне награде и признања на многим спортским такмичењима.

„Мој отац и мајка су били ученици Приштинске гимназије тако да ни једног тренутка нисам размишљала шта ћу да упишем. Спортске Награде које сам освојила ми много значе. Иза њих је било доста рада и труда, а одустајање никада није постојало као опција“, исрпичала је Исидора.

 Приштинска Гимназија је од пре две године смештена у Средњошколском центри у Лапљем Селу. Броји 128 ученика.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button