Годишњи извештај НАТО-а: Присуство западне алијансе на Косову кључно за Балкан

Војно присуство Северноатлантске алијансе (НАТО) на Косову неопходно је за одржавање мира и стабилности у целом региону Западног Балкана, наводи се у годишњем извештају НАТО-а, који је у четвртак у Бриселу представио генерални секретар алијансе Јенс. Столтенберг, јавља Радио Слободна Европа. 

У извештају се истиче да је мировна мисија НАТО-а на Косову, КФОР, годинама одржавала безбедно окружење и слободно кретање за све заједнице на Косову, у сарадњи са другим међународним организацијама попут Европске уније, Уједињених нација и других.

„Кфор је 2023. године одиграо кључну улогу у обезбеђивању стабилности на Косову након пораста тензија на северу Косова. Након што је насиље избило у мају и септембру, савезници су распоредили око 1.000 резервних снага у мисију, што је највећи пораст у последњих десет година. То је омогућило Кфору да утростручи број патрола и учетворостручи присуство на северу Косова“, наводи се у извештају.

Тензије на северу Косова почеле су да расту крајем маја 2023. године, након што су нови градоначелници општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, у пратњи косовске полиције, ушли у зграде општина. Срби су се томе успротивили и организовали протесте који су кулминирали насиљем 29. маја у Звечану, где је повређено више десетина демонстраната и војника КФОР-а.

Они су ескалирали неколико месеци касније, 24. септембра, када је косовску полицију напала група наоружаних Срба у Бањској у Звечану, где су убијени један полицајац и тројица нападача.

Као резултат таквог стања НАТО је повећао број својих војника у мировној мисији КФОР на Косову.

Према извештају од четвртка, мисија КФОР-а сада има 4.700 припадника на Косову, укључујући резервни састав.

Столтенберг у свом годишњем извештају помиње и помоћ коју је НАТО пружио безбедносним организацијама на Косову за изградњу њихових капацитета, посебно у области логистике, медицинске подршке, набавке и управљања људским ресурсима.

Повезани чланци

Back to top button