Годишњица од упада специјалаца у четири српске општине: Одлуке Приштине из дана у дан живот Срба чине немогућим


Навршило се годину дана од  сукоба Срба са војницима Кфора у Звечану када су у четири општине на северу Косова и Метохије, уз обезбеђење до грла наоружаних косовских специјалаца, ушли албански градоначелници. У међувремну исељавање Срба и северно и јужно од Ибра постало је интензивније, уследили су затварање српских институција и забрана употребе динара, положај српског становништва постаје још тежи.

Протести незадовољних грађана због упада специјалних полицијских снага у зграду општине Звечан прерасли су у сукоб са припадницима КФОР-а и специјалне косовске полиције.

Александар Арсенијевић из Српске демократије тога дана био је међу суграђанима који су протестовали и телима блокирали улаз у општинску зграду у којој су се налазила двојица косовских полицајаца.

„Извели смо полицајце и након 10 минута остатак специјалаца се прегруписао. Рекли су да имају наређење да уђу у општину, а да ми морамо да се склонимо. Грађани су негодовали, онда су они кренули на нас. Прво су напрскали сузавац женама иако смо ми подигли руке у вис. Мене је неко извукао из масе, и када сам успео да отворим очи полицајац ме је угурао између два аутомобила и ударао пендреком из све снаге“, присећа се Арсенијевић догађаја од 29. и 30. маја 2023. године.

Фото: Ризнница

Више десетина повређених било је на обе стране. Полиција је у зграду увела нелегално изабраног албанског градоначелника Иљира Пеција, који је на тој дужности и данас.

ПОЛИЦИЈСКА ДРЖАВА, ПОСЛЕДИЦА КОЈУ ГРАЂАНИ ЖИВЕ ДАНАС

Специјалци су упали и у зграде општине Лепосавић и Звечан. Тамо су и данас градоначелници Љуљзим Хетеми и Измир Зећири које спрски грађани нису бирали на локалним изборима. Немирима на северу претходило је напуштане косовских институција од стране српских представника,  због насиља које су исте систематски примењивале над Србима северно али и јужно од Ибра. Годину дана касније, Срби и севрно и јужно живе последице ових сукоба.

„Последице су да грађани немају функционалне локалне самоупаве, немају функционалне институције у косовском ситему док све више људи напушта север Косова из редова српске заједнице. То су претежно млади који не виде шансу у окружењу које је несигурно и нестабилно за живот“, оцењује Марко Миленковић из Нове друштвене иницијетиве из северне Косовске Митровице.

Александар Арсенијевић
Александар Арсенијевић, фото: Ризница

Александар Арсенијевић такође подсећа на последице које је по животе грађана оставио упад специјалаца у четири српске општине на северу КиМ.

„ И Бањска је једна од последица и све оно што данас трпимо је последица. Колико год људи мислили, колико год странци мислили да се људи привикавају на ову полицијску управу, односно полицијску државу, сигурно је да ће се у сваком тренутку, можда десити неки отпор који ће запалити север и где ћемо имати нестабилну ситуацију“, каже Арсенијевић.

Оцена је да је постојеће стање на терену неодрживо али шта је решење?!

Миленковић наглашава да је кључно узети у обзир захтеве заједнице

„Мора се омогућити људима да сами креирају своје политике и одлучују о томе како ће живети и на који начин и шта је то што је најважније за њих“.  

КФОР у Звечану
Фото: Ризница

Приштина је искористила прилику и успоставила пуну контролу институција, територије и људи. Злоупотреба истих и јачање мишића над Србима северно од Ибра владајућој партији Аљбина Куртија донела је политичке поене код већинске заједнице Албанаца. Такве одлуке институције Приштине свакодневно примењују, а свака од њих из дана у дан живот Срба чини немогућим, једногласни су у оценама и овдашњи аналитичари и српкски политички представнци.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button