Грачаница: Афирмација уметности и културе поводом Дана Рома

Ликовном колонијом младих ромских стваралаца, на којој је учешће узео и један број српске деце, у Грачаници је са закашњењем од двадесет дана због лоше епидемиолошке ситуације са ковидом 19. обележен Међународни дан Рома. 

У оквиру програма промоције ромске културе кроз уметност, који је подржан од Мисије ОЕБС-а на Косову, као и локалне самоуправе, организована је манифестација на којој су ромски малишани показали свој таленат у ликовном стваралаштву.

Еминовић Ениса из Лапљег Села таленат за сликарством испољила је још као десетогодишњакиња, са 15 година, како каже, потпуно је усавршила своје умреће.

„Највише волим да сликам портрете, данас сам се одлучила за портрет младе ромске девојке. Много је мојих другара који имају таленат за сликање али не могу да га искажу јер треба одвојити новац за куповину сликарског платна и професионалних боја, што није јефтино. Због тога многи одустају“, прича Ениса.

Миљаим Еминовић, Фото: Ризница

Подсетивши да су Роми по пореклу припадници једног од најстаријих светских народа, те да, на жалост, у данашњем друштву често владају стереотипи који се односе на припаднике ове заједнице Миљаим Еминовић наглашава да су ромска деца генетски предодређена за уметност, сликарство, музику, спорт. 

„Ако знамо да је чувени Пабло Пикасо био Ром у овој деци чучи ген Пикаса. Оваквим манифестацијама се трудимо да тај ген пробудимо“, каже Еминовић.

Мајкл Девенпорт, Фото: Ризница

Највећа подршка ромској заједници током свих година стизала је од Мисије ОЕБС-а на Косову што је потврдило и присуство амбасадора ове мисије Мајкла Девенпорта данашњем догађају.

„Заједница Косовских Рома једна је од најугроженијих на Косову и ОЕБС, заједно са својим партнерима ради на томе да се њихово стање унапреди. То укључује могућности образовања, потребе смештаја и отварање радних места као и учешће у одлучивању у оквиру заједнице“, нагласио је Девенпорт.

Каже да је обавештен о сјајним доприносима ромске заједнице у Општини Грачаница, посебно о талентованој ромској деци сликарима. Похвалио је постојање ромског програма на локалном радију и нагласио да мисија ОЕБС-а са Општином Грачаница радим на питањима повратка и на добијању матичних докумената.

Газменд Салијевић, фото: Ризница

Заменик министра за заједнице и повратак Газменд Салијевић каже да језик у култура чине темеље свих па и ромске заједнице на Косову.

„Оно што могу да кажем у своје и у име министра Ракића јесте да ћемо дати пуну подршку интеграцији и суживоту Рома и припадника ромске заједнице, не само у Грачаници него на простору Косова и да ћемо у сарадњи са мисијом ОЕБС-а и локалном самоуправом направити и одлучно кораке у том смеру“, рекао је Салијевић.

Саша Данић, Фото: Ризница

Општина Грачаница је посвећена афирмацији Рома и њиховој укључености у свим областима друштвеног живота на шта је подсетио саветник за заједнице Саша Данић.

Фото: Ризница

„Данас Грачаница отвореног срца шаље поруку сарадње, толеранције, културне размене, поруку креативности и талента, поруку љубави према култури и уметничком стваралаштву. Ову поруку не шаљемо само ми политичари већ и наша младост, уметници који представљају будућност наших заједница“, рекао је Данић.

Шеф ОЕБС-а је на крају програма свим учесницима поделио школске торбе са прибором.

И. М.

Повезани чланци

Back to top button