Грачаница: Албанци граде канализацију, Срби испаштају

Радови на изградњи канализационе мреже у новом насељу између Грачанице и Ајвалије, пре неколико дана су, после прекида од девети и по месеци, настављени. Изградњом нове канализационе мреже, коју финасира Министарство за заштиту животне средине, уништена је постојећа за двадесетак српских домаћинстава, па се фекалије из њихових одвода задржавају у пресушеном потоку, јавља РТВ КИМ.

Одељење инспекција при општини Грачанице је реаговала на позив грађана и тренутно су радови заустављени, али то није коначно решење.

Поток који је некада служио као проточни канал за канализацију из српских кућа на излазу из Грачанице према Ајвалији пресушио је, а делом је и затрпан због градње канализационе мереже за ново албанско насеље. На мрежу за сада неће бити повезана српска домаћинства.

„Двадесетак домаћинстава овде је уништено, њихове канализационе мреже су уништене, цеви и шахте. Људи су остали без канализације, а фекалије се сакупљају“, каже за Бобан Петровић, један од представника Локалног савета Грачанице.

Због задржавања фекалија у овом делу Грачанице, тик до српских кућа шири се несносан смрад. Мештани страхују да ће доживети судбину становника Лапљег Села и Преоца који се годинама боре са загађеном реком и одпадним водама.

„Имам овде неколико десетина ари баште и пластеника. Биће велики проблем уколико дође до изливања фекалија и разних других загађивача који се налазе у канализацији. Уколико дође до изливања са десне стране на којој се налазе моји пластеници, ја те пластенике могу само да затворим и да кажем довиђења“, огорчен је Горан Димитијевић.

Радови на изградњи ове канализационе мреже која се делом простире и у општини Приштина заустављени су средином новембра прошле године, након што је интервенисала Општина Грачаница. Тада је обећано да ће проблем бити решен за недељу дана, међутим, до тога није дошло, а пре неколико дана копање је настављено и постављене су нове цеви. Мештани су због неиспуњеног обећања огорчени на локалне власти.

„Проблем траје већ скоро годину дана и нико га не решава. Питамо, а сви ћуте. Нама је из дана у дан све горе. Једино нам преостаје да се скупимо сви са породицама, одемо испред општине и решимо наше животно питање или да једноставно да сви ставимо таблу – „кућа на продају““, каже Бобан Петровић.

„Када треба да гласамо онда дође неколико њих и кажу: „Деда ти и баба да гласате за нас, немојте за друге“. Кажу „доћићемо да вас узмемо колима и вратићемо вас“. Ми гласамо, а када треба нешто да се уради онда смо последњи“, прича времешни Новица Дешић.

„Више пута сам звао надлежне у Општини, добио сам обећања да ће доћи да виде шта и како. Али у принципу нема ништа од тога. Они су незаинтересовани, уопште их не интересује ништа не само ово, до председника општине не можете да дођете“, објашњава Горан Димитријевић.

Из Одељења инспекције Грачаница, међутим, тврде да су радови тренутно заустављени али да се још увек тражи решење за овај проблем.

„Одељење инспекције је блокирало све радове, извођачу радова је забрањен рад на тој канализационој мрежи, јер уколико то буде завршено онако како су планирали до самог пута, онда ће људи који живе низводно имати великих проблема. Та канализација ће се изливати неконтролисано поред кућа људи који ту живе. Тренутно су радови блокирани“, каже за РТВ Ким Милош Аритоновић, директор Одељења инспекције у Општини Грачаница.

Једно од решења, према речима представника Локалног савета Бобана Петровића, било би прикључење српских домаћинстава на нову канализациону мрежу. Са њим се слаже и Милош Аритоновић из инспекцијског одељења.

Аритоновић очекује скорији разговор са представницима Министарства за заштиту животне средине како би пронашли коначно решење и задовољили све стране. Захтев за састанак је већ послат.

Извор
РТВ КИМ

Повезани чланци

Back to top button