Грачаница: Чувари песме предака запевали из свег гласа

Фестивал Старосрпских песама Косова и Метохије одржан је тринаести пут, а на позорници грачаничког Дома културе су се у оквиру програма смењивали бројни извођачи изворног мелоса.

Намера организатора, Културно-просветне заједница Косова и Метохије, била је да на овај начин да допринос у обележавању два за Грачаницу значајна јубилеја – седам векова од изградње манастира и упокојења њеног ктитора, Светог Краља Милутина.

Програм је отворила песма „Болна љуба“ која је постала заштитни знак и незванична химна фестивала. Овог пута ју је отпевала Миленија Станојевић уз музичку пратњу Етно групе КОС, чији је и сама члан. Песму је прославио први победник фестивала Старосрпска песма Косова и Метохије, Живорад Арсић из Грачанице, који више није међу живима.

Бројни извођачи из Косовског Поморавља, Сиринићке жупе, Велике Хоче и централног Косова током програма су се смењивали на сцени преносећи кроз стих и мелодију лепоту и богатство косовске изворне песме.

„Чувајући песму предака, бранимо се од погани, ништавности и уљеза који би да нам пониште и скрате памћење“, поручили су организатори фестивала пре уручења Благодарја, односно награда и признања заслужним извођачима и појединцима који су својим радом дали огроман допринос, како је речено, у стварању култа лепог певања.

Фото: РТВ Грачаница

Секретар КПЗ КиМ Ратко Поповић уручио је Благодарја кавалисти и кореографу КУД „Цветко Грбић“ из Штрпца, Милету Реџићу, дугогодишњем учеснику манифестације и члану КУД „Божидар Мицић“ из Велике Хоче, Љубомиру Бркићу и

Ивици Стевићу, руководиоцу оркестра Ансамбла народних игара и песама „Венац“.

„Фестивал је први пут организован 1997. године у Приштини, а многе су песме, тада први пут јавно изведене, заживеле, биле прихваћене у народу и постале популарне и много пута извођене широм Косова и Србије“, наглашава организатор Ратко Поповић.

На крају је поручио да песму треба бранити јер је она наш чувар кроз векове, и да само заједно можемо опстати кроз векове векова.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button