Грачаница: Изложба радова Предрага Драговића

Изложбе слика и скулптура Предрага Драговића ПРЕКО ПЕПЕЛА биће отворена у Галерији Дома културе у Грачаници у понедељак 25. октобра у 19 часова.

Шездесет пет слика и шест скулптура чине широки стваралачки круг интересовања овог аутора, који настаје напоредо са другим његовим ликовним интересовањима и истраживањима. Грачаничка изложба „Преко пепела“ са превасходно косовским мотивима настајала је тридесет година. Историјско – уметнички контекст: храмови, фрескосликарство, епска и теолошка духовност део су оквира светосавско-немањићке и његошевске традиције.

Пепео“ је материјал погрома, а косовском погрому, стварном и имагинарном, аутор посвећује доминантан низ мотива – ватре и њених појавних облика. Као да се слике враћају у свој завичај, где је њихова драма боја аналогна драми постојања.

Изложба се реализује у оквиру прославе јубилеја седам векова постојања манастира Грачаница и седамсто година од упокојења Светог краља Милутина.

Предраг Драговић (1953) завршио је Факултет ликовних уметности, одсек сликарство, у Београду. Члан УЛУС-а је постао 1980. године. Исте године је стекао стаус слободног уметника. У току рада је створио тематске целине слика, цртежа и графика: актова, портрета, пејзажа, композиција из Старог Завета и Новог Завета. Његово стваралаштво се може сврстати и у велике циклусе, серије слика, којима се повремено поново враћа: Свеци и Себри, Свети Сава, Врхови (планински пејзажи), Костићи Ликовно читање Горског вијенца, портрети српских песника… У графичким техникама дубоке штампе, литографије и сериграфије реализовао је песме графике са Матијом Бећковићем, Рајком Петровим Ногом и Драганом Лакићевићем. 

Покровитељ изложбе је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије и општина Грачаница, а организатор Галерија уметности Приштина.

Повезани чланци

Back to top button