Грачаница: Књижевно вече Мата Уљаревића

Промоција књиге „Сутерен“, Мата Уљаревића добитника награде „Новица Тадић“, одржаће се у среду 7. јуна 2023.  са почетком у  20  часова у оквиру Видовданских свечаности саопштено је из Дома културе у Грачаници.

„Мато Уљаревић је веома инвентиван аутор са изразитом поетичком самосвешћу. Он махинално и ефектно региструје свакодневицу, нотира њене апсурдне црте и ситуације, критички хвата стварност – али је истовремено игриво отуђује и контекстуализује, због чега његови лирски записи зраче вишесмисленом и привлачном неодређеношћу.  У песничком рукопису  песника прилично јасно одзвања  она типично тадићевска горко-иронијска нота,  којој дугујемо неке од понајбољих песама српске данашњице“,  записао је  Желидраг Никчевић  у рецензији ове збирке. 

Мато  Уљаревић  је рођен у  Подгорици 1997.  године,  дипломирао је на специјалистичким студијама вајарства на Факултету ликовних уметности на Цетињу.  Добитник је више награда за уметничко стваралаштво.  Члан је удружења ликовних уметника Црне Горе,  редитељ  и сценариста два филма у продукцији („Урош“, „Бурна брежина“).  

У  разговору учествују:  Жарко Миленковић,  Живојин Ракочевић и аутор.

Повезани чланци

Back to top button