Грачаница: „Козара 1942.“ – Трибина и пројекција документарно-играног филма

Трибину „Козара 1942“ и пројекција документарно-играног филма „Две Бранкове Козаре“ у организацији Музеј жртава геноцида из Београда биће организована у великој сали Дома културе у Грачаници у суботу 15. јуна 2024. године у 20 часова, најавили су организатори.

У пролеће 1942. године, партизанске јединице су водиле успешне борбе за ширење слободне територије, ослобађање важних стратешких тачака и градских и привредних центара у Босанској крајини. Резултат пролећне партизанске офанзиве било је ослобођење Приједора, Љубије, Оштреља и Босанског Петровца, као и константно угрожавање виталних комуникацијских праваца долинама Саве, Врбаса и Сане, све ово је био довољан разлог да немачке и хрватске војне снаге покрену опсежну офанзиву на најјаче партизанско упориште у Босанској Крајини на Козару.

Током велике немачко – хрватске офанзиве од 10. до 15. јула 1942. године на Козару процењује се да је страдало преко 40 хиљада Срба, од којих је чак око 12 хиљада деце старости до петнаест година. Предавање ће одржати кустос Музеја жртава геноцида историчар Бојан Арбутина.

Предавање прати пројекција документарно-играног филма „Две Бранкове Козаре“ редитеља Ивице Видановића, који у фокусу има човека у дечачким и старачким данима, који је преживео козарачку офанзиву 1942. године. Суочавајући се са страдалничком прошлошћу, а шетајући шумама Козаре, стари Бранко се присећа својих страхова и патњи, свога детињства и борбе за живот у тим немилосрдним временима. Прича о Бранку јесте универзална прича о човеку који проналази начине да сачува живот. То је прича о детету које је, не својом вољом, завршило у вртлогу најстравичнијих злочина почињених над његовим народом у вишевековној историји, и прича о терету са којим је израстао и који носи до старачких дана – речи су редитеља филма Ивице Видановића.

Сценарио за филм потписује Божидар Кнежевић док је стручни консултант на филму кустос Музеја жртава геноцида историчар Бојан Арбутина.

Повезани чланци

Back to top button