Грачаница: Наставља се вакцинација, јутрос пут Kуршумлије кренула три аутобуса

Аутобуси из Грачанице, Лапљег Села, Преоца и Доње Брњице кренули су јутрос у 8 часова пут Куршумлије, где се у тамошњем Дому здравља обавља вакцинација грађана са Косова против вируса ковид 19. У овој тури, како је потврђено, налазе се грађани који су примили прву дозу кинеске вакцине и сада одлазе на ревакцинацију.

Близу 150 људи из Грачанице упутило се јутрос за Куршумлију где би у тамошњем Дому Здравља требали да приме другу дозу кинеске „Синовак“ вакцине против ковида 19. Бесплатан превоз до центра за вакцинацију обезбедили су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије у сарадњи са Министарством здравља Републике Србије.

Вакцинација и првом и другом дозом било које вакцине против ковида 19 је бесплатна, а могу да је приме сви грађани Косова и Метохије са валидном документацијом, личном картом или здравственом књижицом издатом од стране надлежних органа Републике Србије. 

Координатор за имунизацију против коронавируса за централно Косово Влада Петковић наглашава да сви грађани са централног дела Косова и Метохије, који желе да се вакцинишу, могу да се пријаве најближој амбуланти или Дому здравља лично или путем телефона, те да ће бити уврштени у списак и касније уредно позвани на вакцинацију, што то ће бити евидентирано у њиховом картону вакцинације.

„Друга доза, односно ревакцина, апсолутно се прима редовно и строго у дану када је то заказано и потребно да се прими“, нагласио је Петковић и додао да се вакцинација одвија у најбољем реду те да су центрима за вакцинацију допремљене довољне количине вакцина.

„Све тече добро имамо доста добар број вакцинисаних али се свакако надамо великом одзиву“, рекао је Петковић.

У пратњи путника налазе се и медицинске сестре Дома здравља у Грачаници задужене за бригу о пацијентима пре и после вакцинисања.

„Настављамо да радимо свој посао, сваке недеље у неколико дана имамо одласке на вакцинацију, како првом дозом тако и вакцинацију другом дозом. Наша је обавеза да свим грађанима који су заинтересовани да приме цепиво, омогућимо да до њега и дођу и још једном ћу искористити прилику да позовем грађане да се пријаве за имунизацију у што већем броју како бисмо успели да зауставимо пандемију, заражавање и што пре стекнемо колективни имунитет“, рекао је Петковић.

Имунизација вакцинама „Астра зенека“, „Синевак“, „Фајзер“ и „Спутњик – Ве“ која се за грађане Косова обавља у Куршумлији, Рашки, Бујановцу и Врању почела је 15. јануара.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button