Грачаница: Обележавање 19 година од погрома над косметским Србима

Парастосом у манастиру Грачаница, полагањем белих ружа крај уметничке инсталације MISSING, изложбом радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2022”, као и  Академијом која је посвећена погрому, у Грачаници ће сутра бити обележена деветнаеста годишњица од мартовског етничког насиља које је 2004. године почињено над Србима.

У три дана, 17, 18, и 19 марта хорде албанских екстремиста и припадника такозване Ослободилачке војске Косова запалило је и уништило близу 900 српских кућа, протерало више од 4000 Срба потпуно девастирало 39 цркава и манастира. У етничком насиљу незапамћених размера страдало је 19 људи.

Програм обележавања деветнаесте годишњице погрома:

 11:00 Парастос у Манастиру Грачаница;

11:30 Полагање белих ружа испред уметничке инсталације MISSING;

11:45 Отварање изложбе радова са Ликовне колоније „Јесен у Призрену 2022“;

12:00  Академија посвећена погрому

Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина организују програм који подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Већ осам година се организује Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ посвећена обнови и стваралачком креативном одговору на уништавање културног наслеђа. Сликари: Биљана Вуковић, Ана Булатовић, Јелена Милошевић, Иван Карафиловски, Влатка Миленковић, Љиљана Глишовић и Лојзе Калиншек стварали су и оставили вредна уметничка дела инспирисана обновом, Призреном, Светим Архангелима и његовим наслеђем, културом и духовном историјом  Косова и Метохије.

 На отварању изложбе и академији ће учествовати: Представници Епархије рашко–призренске и косовско-метохијске, Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, представници локалних самоуправа и Удружења породица „Косметски страдалници“, учесници Ликовне колоније, Ансамбл „Венац“, Хор призренске богословије, глумац Народног позоришта Приштина Небојша Ђорђевић, Школа балета „Грачаница“.

Организатори: Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Дом културе „Грачаница“, Галерија уметности Приштина-Грачаница, Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, Удружење породица „Косметски страдалници“.

Повезани чланци

Back to top button