Грачаница: Обележен Међународни дан слободе медија – пет минута громогласне тишине за медије, буку прави политика

Акцијом Пет минута громогласне тишине коју су организовали Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранцима Друштвом новинара Војводине (ДНВ) у Новом Саду и Друштвом новинара Kосова и Метохије (ДНKиМ) у Грачаници данас је обележен 3. мај Светски дан слободе медија.

Новинари српских редакција са Косова и Метохе окупили су се данас испред инсталације Мисинг у Грачаници на којој су и фотографије њихових киднапованих и отетих колега и тако још једном скренули пажњу на угрожен положај медијских радника у условима у којима раде овдашњи медијима.

После минута ћутања којом је одата пошта жртвама трагичних догађаја у школи Браћа Рибникар, и селима Дубона и Мало Орашје прочитан је проглас УНС-а.

Фото: Ризница

Председник УНС-а Живојин Ракочевић оценио је да је година за нама била година суноврата дијалога који је пострадао на свим странама света.

„Има ли икаквог смисла рећи да је данас црни дан професије ако знамо да се читава једна заједница, читава једна професија плаши употребе свога матерњег језика на КиМ, ако посе 20 година знамо да неке наше колеге праве ревизију трагичних догађаја 17. марта, као да се ништа није десило, али са овог места и испред овог споменика поручујемо онима који су заборавили да је Славко Ћурувија професеионалац и човек и ослободили одговорне за његову смрт. Са овог места и са свих места и из свих редакција гласно и јасно морамо рећи оно што свих протеклих месеци понављамо, убили сте правду али истина живи“, рекао је Ракочевић.

Осврнувши се на тежак положај српских медија на Косову и Метохији председница Друштва новинара КиМ Ивана Вановац је нагласила да је од громогласније тишине, која је овладала медијима, још страшнија она која се догађа спрским редакцијама на простору јужне покрајине.

„То је тишина из које закониодавац ћутке покушава да донесе неке законе који ће фактички означити нестанак српских медија са Косова. Та тишина је тишина у којој Срби са Косова и Метохије читају своју штампу на српском језику коју немају. Та тишина је тишина у којој можете да се понашате непрофесионално, заборавите на објективност и све што чини кавалитетну и добру новинарску садржину и нико вас због тога неће позивати на одговороност“, рекла је Вановчева.

Додала је да је да је од свих тишина  најстрашнија она у коју медијске раднике на КиМ гура целокупан систем који одбија да истражи судбину несталих, убијних и киднапованих српских новинара.

Фото: Ризница

У читавом систему гробоглне тишине постоји, како је приметила, само бука политичког система на Косову коју српски новинари не могу да разумеју будући да на јавним догађајима углавном немају превод.

Након читања прогласа у Галерији Дома кулутуре у Грачаници изложени су плакете Црни божур које се традиционално са Белим божуром после гласања у редакцијама додељују појединцима, политиким субјектима, установама и институцијама за најбољу или најлошију сарадњу са медијима. Какав је однос појединих политичких субјеката и установа према српким медијима на КиМ најбоље доказује чињеница да ни једна плакета Црног божура до данас није уручена њиховим добитницима будући да се они нису одазвали позивима редакција.

И. Миљковић

Повезани чланци