Грачаница: Обележена годишњица рођења Николе Тесле

Полагањем цвећа крај бисте Николе Тесле, представници општине Грачаница обележили су данас 168. годишњицу од рођења највећег научникга кога је изнедрио српски народ.  

У част рођења једног од највећих светских умова, председница Општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић, у присуству сарадника и грађана, положила је цвеће крај недавно постављене бисте истакнутом научнику у центру Грачанице

„На овај начин смо се још једно поклонили лику и делу Николе Тесле, човеку који је читав живот посветио нама и будућим генерацијама, човеку који је у животу имао само један циљ – да ради и ствара за човечанство“, рекла је Шубарићева.

Додала је да је чињеница да нам је Никола Тесла оставио ризницу рализованих и започетих идеја које можемо приметити свуда, те да је најмање што смо могли да урадимо, да се на годишњицу његовог рођења окупимо поред бисте која од недавно краси Грачаницу.

Подсетивши да је биста последње дело вајара и писца пореклом са наших простора, академика Светислава Арсића Басаре, председница се још једном захвалила Теслиној научној фонацијих из Филаделфије, председнику Николи Лончару и директорки листа Јединство, новинарки Ради Комазец, што су омогућили да се спомен-биста Николе Тесле постави овде.

Српски научник и проналазач, несумњиво један од највећих умова у историји – Никола Тесла рођен је на данашњи дан, 10. јула 1856. године у селу Смиљану у Лици.

(Општина Грачаница – информативна служба)

Повезани чланци

Back to top button