Грачаница: Од првог јула неповољнија епидемиолошка ситуација

Епидемиолошка ситуација на територији Општине Грачаница у другом пику првог таласа пандемије коронавируса неповољнија је у односу на први талас, рекао је инфектолог КБЦ Приштина – Грачаница Бобан Столић.

На конференцији за медије, после седнице Кризног штаба, Столић је нагласио да је ситуација са Ковидом -19 неповољнија у односу на први талас у коме смо, како је нагласио, „релативно добро прошли“.

У Ковид амбуланти инфективног одељења КБЦ Приштина – Грачаница у Лапљем Селу од првог јула, када је појачан број пацијената који су се жалили на повишену температуру, кашаљ и болове у зглобовима, прегледано је 880 пацијената. Од тога је на даљем лечењу задржано 78.

„Статистички гледано највећи број пацијената је од 30 до 50 година, што значи да припадају групи радно способног становништва. Највећи број пацијента је мушког пола, 58 мушкараца и 20 жена. Највећи број оболелих очекивано је из Грачанице 25, из Штрпца имамо хоспитализованих 6. пацијента, из Гњилана и Косовске Каменице до сада је хоспитализовано 5 пацијената“, рекао је Столић.  

Директорка грачаничког Дома Здравља Мирјана Димитријевић је изнела податке који се односе на организацију примарне здравствене заштите у другом таласу епидемије.  Она је такође нагласила да је од првог јула примећен повећан број пацијената који се јављају у Ковид амбуланти при Дому Здравља.

„Од првог јула до данас у Дому здравља у Грачаници јавило се 248 пацијената, од тога је 74 упућено на даље лечење на инфективно одељење у Лапљем Селу. Што се тиче осталих Домова здравља на територији општине Грачаница близу 500 људи се јавили са симптомима који указују на Ковид – 19  и око 150 их је упућено на консултације на Инфективно одељење КБЦ-а у Лапљем Селу“, рекла је Димитријевићева.

На питање новинара да ли је у последњих неколико дана било смртних случајева у болници у Лапљем Селу, Столић је одговорио да није, на шта су новинари поново поставили питање да ли је тачно да је извесни пацијент из Доње Гуштерице умро у болници у Лапљем Селу.  

„Што се тиче смртних случајева у КБЦ Грачаница нико није умро, добили смо незваничне информације да је пацијент преминуо у Клиничком центру у Нишу у регионалној Ковид – болници за лечење оваквих пацијената, али званичних информација везано за овог пацијента још увек немамо“, рекао Столић.   

И Столић и Димитријевићева су поновили апел грађанима да слушају савете лекара, примењују мере самоизолације, физичке удаљености и ношења маски и рукавица.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button