Грачаница: Отварање видовданских свечаности без публике

Почетак рада 22. грачаничке ликовне колоније „Видовдан 2020.“ којом ће званично бити отворен програм овогодишњих „Видовданских свечаности“ одржаће се у четвртак 4. јуна у 19 часова у галерији Дома културе, уз присуство сликара и представника медија, без публике.

Како је саопштено из Дома културе, због отказивања изложбе прошлогодишњег добитника „Лонгина“  Милоша Шобајића, Видовданске свечаности биће отворене изложбом одабраних слика из фундуса Галерије Дома културе у Грачаници.   

 Видовданска ликовна колонија одржава се традиционално 22. пут и један је од најважнијих догађаја у ликовном животу на Косову и Метохији.

Награде „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника традиционално се додељују током овог културног догађаја.

Како је саопштено ове године, због пандемије, учествоваће само уметници са Косова и Метохије: Драгослав Божовић из Зубиног Потока, Горан Михајловић из Шилова, Игор Чепкеновић из Липљана, Петар Петровић из Призрена, Миљана Дунђерин из Косовске Митровице, Марија Мојовић Филиповић из Ранилуга, Милош Богдановић из Новог Брда, Филип Ристић из Штрпца, Милош Митровић из Грачанице, Анђела Раденковић из Косовске Митровице и Весна Секулић из Лепосавића.

Покровитељи Видовданских свечаности су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министраство културе и информисања, Општина Грачаница, Скупштина града Приштина.

Како посено наводе из Дома културе, рад током колоније као и смештај уметника, организован је према здравственим прописима и стандардима који предвиђају одвојен простор за рад, смештај и организовану индивидуалну исхрану.

Повезани чланци

Back to top button