Грачаница: Поповић захтева појачано присуство Полиције и КФОР-а

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да Полиција и КФОР морају да повећају своје присуство и видљивост на терену како би биле осујећене намере свих који желе да угрозе мир и сигурност људи на територији ове општине.

У обраћању медијима, после синоћњег инцидента у Грачаници, када је група од троје албанских младића покушала да запали српску заставу постављену на јарболу крај споменика Милошу Обилићу, Поповић је рекао да, на жалост, и даље нико нема слуха за оно што се догађа у Грачаници.

„Желим да апелујем на међународну заједницу, желим да апелујем  на стране амбасаде, на Полицију, КФОР да морају својим кредибилитетом и ауторитетом да утичу на све који покушавају да наруше мир и безбедност на Косову и Метохији да то не смеју да раде. Полиција и КФОР морају да повећају своје присуство у општини Грачаница. Ми нећемо наседати на никакве провокације, мештани општине Грачаница не желе да провоцирају никога, не желе да направе било какав инцидент. Ми желимо да живимо у миру и желимо да градимо своју будућност на овим просторима“, рекао је Поповић.

Навео је да ће се у току дана састати са неким од међународних представника на Косову те да су о инциденту у Грачаници одмах обавештене стране амбасаде и косовска мисија за Европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).  

Поповић оцењује да је инцидент у Грачаници наставак немилих догађаја после постављања и паљења билборда „Слобода има име ОВК“ у Кишници, након чега је нападнут Србин из тог места.

„Упозоравали смо да то може да буде окидач за немиле догађаје. Јуче смо имали покушај паљења заставе. Ја сам ступио у контакт са очевицима који су рекли да је у питању био црни аутомобил пасат-караван који је дошао до самог споменика, починиоци су полили место, претпостављам бензином и запалили га и потом се упутутили у правцу Приштине“.

Поповић је потврдио да је општина доставила полилцији снимак надзорних камера и да не може да износи остале детаље у вези с тим јер је истрага у току.

Коментаришући то што га је део албанске штампе, после паљења билборда у Кишници, оптужио да је директно одговорна за овај инцидент, Поповић је рекао да је то још један вид провокације те да је управо он и упозоравао да може доћи до инцидента.

„Ја сам упозоравао да може доћи до инцидента и драго ми је да велика већина албаснког народа то схватила као нешто о чему сви морамо да бринемо. Не знам зашто мене осуђују и зашто не признају након инцидента који се десио да сам био у праву“, рекао је Поповић.

Такође је апеловао на суграђане да остану присебни и не наседају на провокације које долазе од појединих група које не желе добро мештанима Грачанице.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button