Грачаница: Промоција књиге „Са Цвејом“ и драмско читање текста „Уротници“

Промоцију књиге „Са Цвејом“ уз сценско читање драмског текста „Уротници“ биће одржана у петак 17. маја 2024. године  у 18 часова у Галерији Дома културе „Грачаница“, најављују организатори.

Књига „Са Цвејом“ сачињена је од низа ауторских текстова и представља важан документ о овом изузетном уметнику и његовим достигнућима у области културе и уметности, у граду, земљи и целом региону бивше Југославије.

Сећања нас кроз књигу воде од времена када је Бранко Цвејић закорачио у свет уметности, преко незаборавних представа у његовом Југословенском драмском позоришту, и од легендарног Банета Бумбара из ТВ серије „Грлом у јагоде”, све до последњих улога.

О књизи ће говорити: Бранка Петрић, Светозар Цветковић и Бека Вучо.

Промоцију књиге прати сценско читање драмског текста „Уротници“ Игора Штикса и Владимира Арсенијевића, насталог по мотивима крокодилове едиције „Заједничка читаоница“.

„Шта се догоди када се, кршећи све законе простора и времена, сусретну Богдан, Борка, Мирко, Сем, Предраг, Светлана, Саша, Мирослав, Даша и Данило? И каква је њихова веза с писцима чија су презимена Богдановић, Павићевић, Ковач, Мехмединовић, Матвејевић, Слапшак, Хемон, Крлежа, Дрндић и Киш? У какву су то уроту они укључени? На какву нас акцију зову? На темељу текстова објављених у едицији „Заједничка читаоница“ настала је ова узбудљива мешавина гласова, језичка и уметничка полифонија која уверљиво доказује да, иако смо се, данас затекли подељени у више различитих држава, а многи од нас и у расeјању, једни другима не представљамо странце. Јер, у књижевности нема пасоша и путовница“…

Учествују: Светозар Цветковић,  Исидора Минић, Дејан Дедић, Марко Грабеж и Борис Лијешевић.

У сарадњи са Домом културе „Грачаница“, Фондацијом „Мој Балкан“ и удружењем „Крокодил“  програм је помогла Етно кућа „Улпијана“ из Грачанице.

Повезани чланци

Back to top button