Грачаница: Протести испред управе КБЦ-а, незадовољни грађани траже смену директора ове установе (ВИДЕО)

Незадовољни због резултата конкурса за пријем здравствених радника који је још прошле године расписало Министарство здравља Републике Србије, више од педесет грађана, данас пре подне, протестовало је испред управне зграде КБЦ Приштина са седиштем у  Грачаници.

На конкурс за медицинске сестре и техничаре који је расписан 2020. године, у стални радни однос примљено је 40 од 360 пријављених кандидата. Незадовољни грађани траже поништење конкурса и одговорност директора КБЦ Приштина – Грачаница Братислава Лазића кога оптужују да није испоштовао услове у вези са стручном способношћу и социјалним статусом кандидата.

После једносатних протеста незадовољни грађани су на силу покушали да уђу у управну зграду КБЦ-а у чему их је спречило обезбеђење.

Александар Чановић је конкурисао за место медицинског техничара, студент је медицине, а средњу школу је завршио као ђак генерације. Каже да је дошао да протестује са групом незадовољних грађана јер сматра да је било великих нерегуларности приликом пријема радника. 

Александар Чановић-фото: Ризница

„Завршио сам школу са просеком 5,0 – ђак сам генерације, будући лекар, живим у Приштини и планирам да останем овде, радим и оснујем породицу, за мене није било места али је било за оне са техничком, трговачком и ванредном медицинском школом“, каже Чановић.

Марина Грбић из Лапљег Села више од 15 година покушава да дође до посла. Волонтирала је радила и има положен државни испит и лиценцу, међутим, све то, како тврди, очигледно није било довољно да буде примљена.  

„Када сам била на разговору за посао директор ме је питао колико смо чланова породица, зашто супруг и ја не поредимо на проширењу породице, а није ме питао да ли имамо да издржавамо породицу. Мој супруг се пре четири године тешко повредио и био четири месеца у колицима. Нико нас није питао јел имао да једемо, нико нас није погледао“, каже Грбићева.

Протест групе незадовољних грађана, фото: Ризница

Грађани тврде да је пријем у радни однос обављан по принципу  кумовских, рођачких и страначких веза, а најмање на основу услова утврђеним конкурсом.

Међу кандидатима који нису примљени има и оних који на посао чекају више од 20 година, а притом, како тврде, нико од чланова из њихових породица није радно агнажован.

Гордана Грбић из Горње Гушетеице каже да и она и супруг на радно место чекају већ 18 година.

„На разговор код директора смо били супруг и ја, обоје имамо медициснку школу. Замолила сам да једно од нас двоје запосли. Имамо двоје деце, обоје без посла, радимо све како би зарадили новац. Надали смо се том послу, а посао су добили они којима у породици неколико чланова раде, они који имају примања из косовских институција и који су продавали земљу, док се други муче да саставе крај с крајем“, тврди Грбићева.

Протести испред управне болничке зграде најављени су и за сутра, а незадовољни грађани су захтевали пријем код председника Вучића.

Упркос бројним новинарским позивима, директор КБЦ Приштина – Грачаница се није јављао на телефон нити се обратио окупљеним грађанима.

После Пасјана ово је други протест који се организје у српским срединама због, како се истиче, нерегуларности око пријема медицинских сестара и техничара у радни однос.  

Први конкурс за пријем медицинских сестара и техничара расписан је у априлу 2020. године након чега је поништен, а већ следећи у новембру исте године.

И.Миљковић

Повезани чланци

Back to top button