Грачаница: Протестна вожња аутомобила због напада на српског младића

Протести чланова породице, пријатеља и мештана Грачанице због напада на деветнаестогодишњег Луку Димитријевића настављени су и данас уз захтев чланова младићеве породице да полиција случај врати на почетак и поново обави истрагу јер је, како се наглашава, претходна истрага вођена у погрешном смеру претварајући албанске нападаче у жртве напада.

С обзиром на то да је после јучерашњих протеста испред полицијске станице инспекција из Приштине новчано казнила оца нападнутог српског младића, окривљујући га за организацију скупа и непоштовање анти- ковид мера, данас је одржана протестна вожња аутомобилима. Близу стотинак возила, у колони и уз гласне сирене, прошло је улицама Грачанице протестујући због напада на српског дечака. Захтев грађана је и да се у истрагу читавог случаја укључи полицијски инспекторат.

Димитријевић, протести се настављају у измењеном облику

„Сматрам да правац у ком се креће истрага у нападу на мог сина иде у погрешном смеру, те да  се сваки дан догађају ствари које потврђују ове моје тврдње… Ја сам јуче оптужен да сам организовао скуп и да сам угрозио здравље и безбедност наших грађана због ковида и мера које је прописала влада Косова, а ја сам идентификован као неко ко је организовао скуп испред општине и прописана ми је казна упозорења од стране санитарне инспекције из Приштине која је дошла вероватно на позив полицијске станице из Грачанице и добио сам ту казну. Ја сам јуче покушао да објасним да нисам организатор скупа. Тамо је било и представника власти, било је пуно грађана, били су представници цивилних организација али не бежим од тога да ми протесте морамо да настављамо“, рекао је отац претученог српског младића, Дејан Димитријевић.

 Стриц нападнутог дечака, Срђан Димитријевић, који је те вечери истрчао из куће како би помогао нападнутом братанцу, каже да је против њега поднета пријава због учествовања у тучи.

Срђан Димитријевић, из полиције нас нико није контактирао као сведоке, фото: Ризница

„Док сам трчао видео сам да је Лука крвав испод ока… У том тренутку је дошло до гурања између нас. Било је мало гурања, деца су вукла мене, ја сам вукао децу. Супруга је дошла по мене и почела да виче како ће да зове полицију. То је трајало неких 2 до 3 минута. Они су имали неке штангле у рукама“, описује стриц претученог Луке догађај од уторка увече.

Срђан Димитријевић наглашава да је у полицију отишао сам и својевољно дао изјаву.

„Пошто нас нико није контактирао, ја и моја ћерка смо отишли у полицију као сведоци. Мени је тамо речено да ће ми изјава бити узета као сведоку или као осумњиченом за напад,  јер су мене та тројица осумњичила да сам ја једног од њих ударио… Не знам јесте ли ви имали прилике да се нађете у таквој ситуацији, то је адреналин, то је нешто страшно када ви видите да вашег братанца или сина неко туче, не један, него тројица, да је он цео крвав, прљав, да су га вукли доле по земљи. У том тренутку је било гурања, да ли сам ја њега ударио или сам га гурнуо, ја стварно тога не могу да се присетим“, испричао је Димитријевић.

Теодора Димитријевич, сведок напада, фото: Ризница

Седамнаестогодишња Теодора Димитријевић која је те вечери била са братом и његовом девојком на, како су нападачи навели полицији њиховом приватном поседу, обратила се кратко новинарима.

„Само ћу кратко да кажем да смо ми по медијима и друштвеним мрежама чули и видели да су неки људи писали како смо оштетили нечију имовину, да смо улазили у хладњаче и да смо правили штету. Хоћу да их демантујем да то није тако, да нису били на лицу места и да могу да виде сада из приложеног да ништа није оштећено. Седели смо ту само десет минута, мирно попили пиће које смо купили и пре полицијског часа кренули смо кући“, испричала је девојчица, сведок напада.

На месту где се налази производни погон за печурке који се наводи као приватно власништво Албанца, нема видне ознаке да је забрањен улаз свима осим запосленом особљу, чак нема ни јасно видљивог упозорења да је забрањено снимање и сликање објекта, иако је у уторак појединим новинарским екипама чувар објекта забранио да исти снимају.

Дејан Димитријевић, отац претученог младића још једном је поновио да остаје при ставу да је спреман да надокнади било какву штету, уколико ју је његов син заиста и починио, али да се у овом случају не ради о томе.  

„Уколико је мој син, са овим двема девојчицама направио било какав прекршај и повреду приватног поседа и нанео неку штету, ја истог момента, не треба ми суд за то, ја ћу истог момента да оно што је мој син урадио уредно да платим некоме. Не постоји ни један разлог да неко ко је дошао у приватном возилу и без икаквих ознака, да је обезбеђење неког објекта, дође свега неколико минута пре почетка полицијског часа и санкционише на начин тако што ће да пребије децу. Ја сам потпуно сигуран да не постоји ни један закон на свету који ће то да дозволи“, рекао је Димитријевић.

Полиција је обезбеђивала трасу којом се кретала колона аутомобила, фото: Ризница

Протестна вожња аутомобилима прошла је без инцидената, полиција је обезбеђивала трасу којом су се они кретали, а према изјавама појединих грађана били су присутни и полицајци који су поједине аутомобиле фотографисали. Очекује се да протести грађана буду настављени и наредних дана.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button