Грачаница: Уз посебне епидемиолошке мере ђаци поново у клупама – почела школа за 87 првака.

После више месеци ученици Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници данас су поново у својим клупама.

Према новим правилима рада по коме у једном одељењу неће смети да буде присутно више од 15 ученика у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници настављена је школска година која је званично почела првог септембра онлајн наставом. Учионице су претходно дезинфиковане, примењују се посебне хигијенске мере а сви ђаци и учитељи носе заштитне маске.

Ове године у први разред је кренуло 87 ђака, а према речима директора школе Владимира Милкића, број уписане деце у ову школу је из године у годину већи.

„Настава се одвија према стручним упутствима Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије, а ученици су по основном моделу подељени у групама“, додао је Милкић.

Јасмна Дедић: На Косову и Метохији близу 1.100 првака

Начелница школске управе за Косово и Метохију Јасмина Дедић каже да је на читавој територији Косова и Метохије у нову школску годину кренуло  близу 1.100 првака.

Дедићева је нагласила да је сада најбитније је сада да се придржавамо епидемиолошких мера како би се спречило било какво евентуално ширење епидемије. Уколико се догоде непредвиђене акције постоји план Б, рекла је Дедићева.

„Имамо стручно упутство које је приписало Министарство просвете науке и технолошког развоја Републике Србије Увек постоји план Б. И у прошлом периоду смо били спремни за неке непредвиђене околности не само у централној Србији већ и на Косову и Метохији“, појаснила је начелница школске управе.  

Похваливши наставнике и децу да су се одлично снашли у примени онлајн наставе премда је то за све било ново искуство, Дедићева је напоменула да дели срећу са родитељима, децом и наставницима што се данас кренуло са редовном наставом

„И ако дође до поновног преласка на онлајн наставу, ако дође до неке неповољне епидемиолошке ситуације, а ја се надам да до тога неће доћи, мислим да смо спремни и за такве ситуације“, устврдила је Дедићева.

Она је данас пре подне у друштву помоћнице директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађане Марковић-Стојановић, државним секретаром Министарства просвете, науке и технолошког развоја Душаном Кићовићем, председником Општине Грачаница Срђаном Поповићем посетила ОШ „Краљ Милутин“ у Грачици у којој су поред основне смештене и две средње школе.

Данас су са наставом званично кренула и деце предшколског узраста у Предшколској установи „Ђурђевак“.   

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button