Грачаница: Великогоспојинско прело уз музику и занатске производе

Манифестација Грачаничко прелоу оквиру које се одржава и трећи Међуопштински сајам меда отпочела је данас поподне у оквиру обележавања Велике Госпојине у Грачаници.   

Произвођаче меда са централног Косова али и занатлије, произвођаче ракије и здраве хране који изложили своје производе на двадесетак штандова окупила је манифестацијa „Грачаничко прело“.

Фото: Ризница

Осим меда, медоваче, органског воћа и поврћа, традициналних јела изложен је и накит јединог Србина који се у Призрену бави традиционалним филиграном.

„Све што овде видите израђено је мојом руком, здравље ме, Богу хвала, још служи, вид имам, стрпљење такође тако да радим“, прича Синиша Цветковић док показује мајушну минђушу у облику традиционалне призренске нануле сачињену од уплетених сребрних нити.  

Фото: Ризница

„Ово је културна и етно манифестација  која има за циљ да на најбољи начин представи богату историју и традицију општине Грачаница и која ће у наредним годинама постати чувар народне традиције кроз песму, фолклор, музику и друге облике народног умећа и стваралаштва“, рекла је директорка Туристичке организације Грачаница Сандра Ђокић отварајући програм.

Директорка Туристичке организације Грачаница Сандра Ђокић је отворила манифестацију, фото: Ризница

Најављујући трећи Међуопштински сајам меда, у уводном делу програма, испред Удружења пчелара „Нуклеус“ излагачима и посетиоцима се обратио пчелар из Грачанице Младен Ђокић.

„Овом манифестацијом доприносимо да се шири круг људи упозна са нашом делатношћу и скренемо пажњу јавности и доносиоцима одлука на свим нивоима власти да просперитетним делатностима посвете пажњу више него што су то до сада чинили. Драго ми је да смо данас успели да окупимо и објединимо све занатлије али и институције на Косову и Метохији“, рекао је Ђокић.

У другом делу програма наступиће ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и етно извођачи са централног Косова.

Фото: Ризница

„Грачаничко прело“ и трећи по реду Међуопштински сајам меда организовали су ТО Грачанице и Удружење пчелара Нуклеус уз подршку и помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, Косовски управни округ, Скупштина Града Приштине и Општина Грачаница.

Још фотографија…..

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button