Грачаница: Затварање Видовданске ликовне колоније и додела награда

Изложба радова насталих на овогодишњој Ликовној колонији „Видовдан 2022“ биће отворена у суботу  25. јуна 2022. године од 20 часова. Како је саопштено, у Галерији Дома културе уједно ће бити уручене и награде „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2022. годину који је радио у саставу мр. Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Небојша Јевтић, историчар уметности, Маја Тодић, мастер сликар, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ за 2022. годину додели академику Светомиру Арсићу Басари за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности. 

„Академик Светомир Арсић Басара један је од најзначајнијих српских скулптора друге половине XX и почетка ХХI векa. Сам је крчио пут кроз отворен простор уметности и најчешће суров свет друштвеног окружења. Вајар, теоретичар и приповедач у свом стваралачком опусу и након шест деценија тежи истинитом изразу. Његово стваралаштво одраз је снаге и нераскидиво је повезано са судбином његовог народа. Оно постаје ангажовано, са нагласком на духовном и националном бићу, повезано са, косовскoм стварношћу  која се огледа и  у косовском предању, што и сам потврђује следећим цитатом: „Под завичајним косовским небом моме стваралачком жару довољан је најмањи повод да се скулптура претвори у буктињу распламсаних облика и да се узбуркани таласи осећања пренесу у реализацију епских ликова из наше славне прошлости.“

Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на колонији додељује се Звездани Герић из Штрпца: Звездана Герић је заокупљена фракталним геометријским облицима, који су састављени од тих истих облика, само у смањеној димензији. На два грачаничка платна она фрактале комбинује са архитектуром грачаничког храма и фигурама и догађајима из хронике колоније.

„Oвогодишња продукција и селекција нам даје нову димензију гледања и тумачења унутар призме засебних визуелних представа. Интерпретирајући ликовне студије и говор уметника у иконографском и иконолошком смислу долазимо до тога, да у већини радова уметника видимо духовну ангажованост, преданост наслеђу, на шта је свакако утицало време и место одржавања, као и ескурзионе посете у току трајања колоније.”– пише у предговору каталога историчар уметности Небојша Јевтић.

 Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button