„Грађани у политици“: Политичарима не треба веровати, политика је синоним за корупцију, јавна функција постала партијски плен

Недостатак политичког плурализма и културе политичког ангажмана грађана унутар српске заједнице на Косову достигао је алармантне размере и има снажан утицај на потенцијал заједнице у њеној борби за побољшање животних услова и изгледа свог опстанка на Косову, закључује се у истраживању „Грађани у политици“ које је у оквиру иницијативе „Опен“ спроведено од стране „Центра за афирмативне друштвене акције (ЦАСА) и Хуманог центра Митровица (ХМЦ). 

У истраживању које је рађено на узорку од 500 испитаника директним анонимним анкетирањем и комбинованом методологијом кокус група и интервјуа унутар српске заједнице на Косову грађани су изнели став да политичарима не треба веровати те да немају поверења у своје политичке изабранике.

Испитаници оцењују да је политичар синоним за корупцију и сматрају да се јавна функција третира као партијски плен и средство приступа привилегијама и богатству.

Грађани су мишљења и да се политичка елита мења али да обрасци бављења политиком остају исти. Када је у питању цивилно друштво оцена је да оно није спремно нити има капацитета да се ухвати у коштац са конкретним проблемима. Уместо тога често је пасивни посматрач.

Фото: Ризница

Миодраг Маринковић из Центра за афирмативне друштвене акције упозорава да српска заједница на Косову нема потенцијал да у будућности промени ствари и да коначно има елиту која ће радити за интересе грађана.

„Када год смо питали о неким карактеристикама бављења политиком сви су говорили о злоупотреби, манипулацијама и корупцији и као закључак имамо злоупотребу ресурса. Јавни ресурс се сматра партијским пленом, а расподела тих средстава, ресурса и прилика се одвија искључиво по систему страначке лојалности. Оно што је проблем јесте што је та врста привилегије постала и главни мотив бављења политиком од стране грађана. Они улазе у политику да би се обогатили а тиме заправо постају непријатељи јавног интереса а не њихови заштитници“, навео је Маринковић образлажући закључке истраживања.

Додаје да српско друштво карактерише опште урушавање демократске вредности.

„Ми смо то назвали симулација демократије као један општи закључак. Аутоцензура у неким облицима постоји и међу грађанима који се устручавају да слободно разговарају и изражавају своје ставове, политичке и било какве и поново смо дошли у ситуацију да се шапуће када се прича о политици и да се окреће иза леђа“, рекао је Маринковић.

Слободан Георгијев, фото: Ризница

Новинар и директор Њузмакс адрија из Београда Слободан Георгијев и дугогодишњи политичар и председник Српског националног форума (СНФ) Момчило Трајковић сагласни су у оцени да је велика одговорност у српском државном руководству, а не у грађанима.

„Чврста рука из Београда или обрнуто, чврста рука одавде је нашла партнера у Београду и успоставила, рекао бих једну врсту усиљеног јединства у тој политичкој заједници…ја мислим да се ни у највеће Милошевићево време и касније није се десило да неко из Београда има ту врсту контроле као што је овај режим то успео да успостави“, рекао је Георгијев.

Фото: Ризница

Момчило Трајковић оцењује да је за садашње стање српске заједнице одговорност на досадашњој политици Београда коме је, како је рекао, Косово потребно да се са њим манипулише и чува власт.

„Косово је Београду потребно да са њим манипулише, осваја и чува власт и то је суштина свих политика у Србији. Све политике Србије су употребљавале наш проблем. Кључни проблем је што у Србији али и ми Срби овде симулирамо борбу за Косово”, рекао је Трајковић.

Истраживање „Грађани у политици“ које је данас публиковано у Центру за грађански активизам у Грачаници подржала је Косовска фондација за отворено друштво.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button