Графест: Уметност је велика само када прави историју

Редитељ Горан Радовановић отворио је вечерас у Грачаници 11 „Графест“ –  фестивал документарог филма и сродних тв фомри који се ове године одржава под слоганом „После“.

Овдашња публика Радовановића памти по играном филму „Енклава“, а овој теми редитељ остаје веран и у филму „Чекајући Хандкеа“ обрађујући је кроз документарну форму.

Филм којим је отворен овогодишњи „Графест“ слика свакодневицу гета Велике Хоче. У знак захвалности што их је „увео у светску књижевност“ Срби из овог метохијског места желе да се Петру Хандеку одуже постављањем рељефне плоче са ликом аутстријског нобеловца на виници у овом месту.

Редитељ Горан Радовановић, фото; Ризница

„Желимо да правимо историју јер уметност је велика само уколико прави историју“, поручио је пре почетка пројекције редитељ Горан Радовановић и додао:

„Правити историју значи правити дело које ће кроз 50 година бити референтно за тумаче историјских догађања. Ја у то верујем чврсто то је мој уметнички став“, рекао је он.

„После“, као порука фестивала тематизована је и у документарним остварењима „Корени“ Тее Лукч и „Пут у непознато“ Дејана Јуришића који ће бити приказани у ревијалном делу другог и трећег дана фестивала.

За такмичарски део програма селектован је 21 рад локалних аутора који се током три фестивалска дана приказују у блоковима.

Селекторка фестивала Невена Матовић, фото: Ризница

Селекторка Невена Матовић примећује да аутри ове године нису имали довољно времена да се баве уметничким формама које фестивал промовише те да пријаве за сам фестивал стизале у минут до 12.

„Имам утисак да би овогодишња селекција била скоро као прошлогодишња да је мало више публике, односно аутора у публици који гледају своје али и туђе филмове“, рекла је Матовић.  

Један од оснивача фестивал професор Зоран Поповић обратио се видео поруком и поздравио госте и учеснике фестивала  

„Надам се да ће ови документарци које ћемо гледати наредних дана постају све драгоценији и драгоценији и да на овом месту на „Графесту“ добијају свој прави пуни значај најављујући да ће њихово време тек доћи“, рекао је Поповић.  

Фото: Ризница

Жири у саставу: Светлана и Зоран Поповић, Ивана Вановац, Ђорђе Јевтић и Расто Шејић изабраће три најбоља документарна осварења чијим ћа ауторима последњег дана фестивала бити уручене награде.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button