Грачаница: Почетак новембра у знаку домађег и међународног филма

Косово и Метохија међународни филмски фестивала (КММФФ) биће одржан шести пут од 3. до 5. новембра у Дому културе „Грачаница“.

Пратећи дешавања на домаћој филмској сцени КММФФ се ове године фокусира на домаће биоскопске хитове, као и наслове који представљају нови талас и доносе нову енергију нашој кинематографији. Осим домаћих биће приказани и страни филмови који су обележили значајне европске фестивале.

Фестивал ће у уторак, 3. новембра у 19 часова свечано отворити филм „Име народа“ редитеља Дарка Бајића. Реч је о историјској саги о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. Рађен је по сценарију Милована Витезовића. Главну улогу игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић, и други.

У селекцији домаћих филмова публици ће бити представљен други докумнтарни филм Јелене Раденовић „Уметност сећања“. Тема филма су монументални споменици подигнути у периоду социјализма, који су у последње време поново „откривени“ од стране неке нове публике широм света. Један од саговорника у филму је и проф. Миодраг Живковић, вајар, аутор споменика на Тјентишту, Кадињачи, у Крагујевцу…

Дебитантско дугометражно остварење младе редитељке Милене Грујић, филм А.С. (25) која потписује и сценарио инспирисан истинитим догађајем такође ће бити представљен публици на КММФФ. Након премијере на Фестивалу ауторског филма А.С. (25) изазива велику пажњу критике због своје „црноталасне храбрости“. На 55. Филмским сусретима у Нишу Владимир Гвојић је добио награду Цар Константин за улогу Салета у овом филму.

Биоскопски хит чију је редовну дистрибуцију нажалост прекинула пандемија корона вируса, „Хотел Београд“ такође стиже пред публику у Грачаници. Ова комедија је већ на премијери показала велики биоскопски потенцијал и верујемо да ће то бити хит који ће у пуном капацитету вратити публику у биоскопе чим дође време за његову дистрибуцију.

„Мој јутарњи смех“ о коме се највише прича од како је освојио Гранд при Фестивала ауторског филма након чега ниже признања на фестивалима у Кијеву, Лесковцу, Панчеву, Крагујевцу, Нишу, Мотовуну… Ова непретенциозна „комедија очаја“ дефинитивно је обележила претходну филмску годину и донела нашој кинематографији нову енергију.

„Отац“, редитеља Срдана Голубовића је имао светску премијеру на овогодишњем филмском фестивалу у Берлину на ком је освојио две награде, а потом је крајем фебруара отворио 48. београдски ФЕСТ. Филм је тренутно у конкуренцији и за награде Европске филмске академије (ЕФА), а од премијере до данас освојио је бројна признања на нашим и светским фестивалима.

„Викенд са ћалетом“ је нови филм Мирослава Момчиловића, аутора биоскопских хитова „Седам и по“, „Чекај ме, ја сигурно нећу доћи“, „Смрт човека на Балкану“, „Смрдљива бајка“ и „Кад порастем бићу Кенгур“ (сценариста). „Викенд са ћалетом“ за који Момчиловић потписује и сценарио, доноси причу о паралелним световима, о оцу и сину различитих карактера који након година раздвојености покушавају да успоставе пријатељски однос у току само једног викенда.

Норвешко-шведски филм „Нада“ редитељке Марије Седал победник је Фестивала европског филма Палић. Филм говори о односу двоје уметника који запада у кризу због болести главне јунакиње. Жири палићког фестивала истакао је да их је филм „на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступљено овој теми, а притом никада није био језив”.

Филм „Зној“ (Сњеат) је пољско-шведска копродукција у режији Магнуса вон Хорна, који се 2015. године појавио као дебитант са награђиваним филмом „Тхе хере афтер“, а који је ове године био један од фаворита фестивала у Кану, који због пандемије није одржан. Филм током три дана прати живот фитнес мотиваторке Силвије Зајц, која на друштвеним мрежама има стотине хиљада пратилаца. Иако је окружена лојалним радницима и људима који јој се диве, она је у потрази за присним односом у којем би са неким могла да створи блискост и дели своју интиму.

Још један европски филм који ће публика имати прилику да погледа је остварење Стефана Командарева, „Патроле“. Рађен према истинитој причи, сценарио филма „Патроле” у својој основи разматра савремено бугарско друштво, са свим тренутним проблемима и апсурдима. Филм „Патроле” снимљен је у српској копродукцији и представља својеврсни наставак Комадаревљевог последњег остварења „Правци“ који је 2017. године приказан у селекцији Известан поглед у Кану.

Најмлађа публика ће као и сваке године имати свој посебан простор на фестивалу и моћи ће да ужива у филмовима „Суперјунак СамСам“, „Чувари Оза“ и „Кућни патуљци: операција колачићи“.

„Косово и Метохија међународни филмски фестивал“ организују Европски културни форум и Дом културе „Грачаница“, под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Након претходних успешних и посећених издања КММФФ наставља да ради на подизању културне свести и јачању културне понуде у српским срединама на Косову и Метохији, користећи филм као изражајно средство доступно широком аудиторијуму.

Цена улазница за филмове на фестивалу је 100 динара за све пројекције.

Повезани чланци

Back to top button