Грујичић: Држава Србија наставља да улаже у здравство на КиМ то је улагање с разлогом и за опстанак нашег народа овде

Министарка здравља Републике Србије Даница Грујучић борави на Косову и Метохији где ће у току наредних дана обићи установе које су под надлежношћу министарства Здравља Републике Србије. Најавила је улагања у инфрструктуру и оперму, бољу снабдевеност лековима за становништво и упошљавање нових кадрова.

Држава Србија наставиће да улаже у сектор здравства јер је то један од предуслова за за опстанак нашег народа на простору Косова и Метохије, рекла је минстарка здравља Републике Србије Даница Грујучић у Грачници.

„Долази полако време за смену генерација за коју морамо бити припремљени, сада ће се запослити млађи лекари и сестре. Драго ми је да се такође и грађани албанске националности лече у нашем систему јер је Хипократова заклетва увек бити већа од свих закона. Важно је да наш народ зна да ће увек имати подршку Србије и да ћемо ми наставити да улажемо у здравство јер је то улагање са разлогом и то је улагање у опстанак нашег народа овде“, рекла је Грујичићева.

Фото; Ризница

 Монтажне болнице у Грачаници и Лапљем Селу које су требале да буду привремено за Србе на цетнралом Косову више од 20 година су једино решење. Пружају услуге лечења иако услови нису адекватни. Држава Србија је спремна да уложи у нову болницу у Грачаници, опредељена су средства, одређена парцела за изградњу али је проблем у Приштини.

„Обећала сам да ћу овај проблем предочити председнику лично, све сам сликала и уснимила и полазаћу да је болница неохподна али да мислим да све стране које се питају треба да имају разумевања јер не тражи се никакав војни полигон да се сагради него се тражи болница“, прецизирала је Грујичићева.

На терну уз директран разговор са људима најбоље огледа и оцењује стање ствари. Министарка захваљује свим организацијама које су бројним донацијам помогле српско здравство на Косову и Метохији. Пре подне она је обишла српске здравствене установе у косовском поморављу и болницу у Пасјану која бележи позитивну статистику и пораст броја рођених беба.

Хируршка сала за брзе и рутинске интервенције и ангажовање кадрова су ставке које се морају решити чиме би се оснажио систем здравстених услога у овом делу Косова и Метохије, појаснила је Грујичићева.

Болница у Пасјану, фото: Ризница

  „Разговарали смо о евентуалном проширењу ове болнице адаптацији и изгради простора за потребе хируршке сале јер постоји велики број стандардних хируршких интервенција које би могле да се раде па ћемо на томе радити. Амбуланте које сам обишла треба попунити опремом негде су старији апарати и сви смо свесни да је здравствемо о неохпдно развијати даље да би наш народ опстао овде. Увек може боље и сви траже кадрове, то је прво и најважније што можемо да урадимо, а онда ћемо се договарати и са опремом“, рекла је министарка.

Фото: Ризница

Лекови и транспорт пацијената до најближих здавстених центара у ужој Србији не би убудуће смели да буду проблем, истакла је министарка здравља. Здравстени систем у српским срединама на Косову и Метохији добро је организован због чега се и одржао свих ових година. После Грачанице минитарка гручијић наставља  посету здравственим установама у Гораждевцу, Ораховцу, Великој Хочи, Штрпцу и Косовској Митровици.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button