Гуцати и Харадинај у Хагу оптуживали Србе

Пред Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу председник и потпредседник Удружења ветерана тзв. ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај оптужили су Србе.

Уместо излагања своје одбране од оптужби за застрашивање сведока и ометања рада тужилаштва, оптужили су и некадашњи режим Слободана Милошевића за наводне злочине над Албанцима 90-тих на Косову и Метохији.

Иначе обојица су негирала извршење кривичних дела за која се терете.

Гуцати је током излагања рекао да су Срби током марта, априла, маја и јуна 1999. године извршили више од „450 покоља“ у албанским селима, у којима је како је навео више од 1400 људи убијено, а 20.000 жена силовано.

„Убијани су и стари који нису могли да беже, а за 1.600 људи не знамо шта је са њима.

Да не говоримо о материјалној штети“, навео је Гуцати.

Он зато сматра да, како је навео, има легитимно право да штити интересе свог народа.

„Имам браво да браним право на слободу мог народа, слободан и богат живот као што уживају сви припадници других народа“, рекао је оптужени, негодујући због оптужби за које је он оптужен.

На суђење се пожалио и Харадинај тврдећи да је подвргнут поступку који је селективан и неправичан и рекао да тужилаштво нема доказе за своје тврдње.

„Желим да се обратим судијама моје земље, како би се обуставио овај поступак, јер сам све ово време понижен од стране тужилаштва. Тужилаштво не заслужује да будем у овој судници, али сам овде да бих рекао истину“, поручио је Харадинај.

Тврдио је да је увек био на страни правде, наводећи да неће никада да подржи никога ко је извршио кривично дело у време власти Слободана Милошевића.

Даље је причао како су сведоци тужилаштва из поступака против припадника тзв. ОВК сарадници спрских власти којима су изјаве узете током ратног стања , „када су им били ножеви под грлом“, чиме је правдао њихово сведочење против припадника тзв. ОВК оптужених за ратне злочине.

Харадинај је негодовао што се не воде се поступци против Срба који убијали Албанце, тврдећи да су поступци у Хагу који се воде проти вођа ОВК засновани на клевети – тачније извештају Дика Мартија, известиоца Савета Европе који се бавио трговином људским органима на Косову и Северу Албаније.

„То је подржала влада у Београду у којој се налазе Милошевићеви људи…, а за Милошевића се каже да је био крвник Балкана“, рекао је оптужени, иначе брат Рамуша Харадинаја.

Када је покушао да се врати на историју сукоба у 80-те године, судија га је прекинуо, али му је на захтев браниоца поново вратио реч упозоравајући да може да говори само о предмету за који је оптужен.

У наставку излагања оптужио је Милована Дрецуна да је присуствовао масакрима Албанаца, те да је давао и лажне изјаве у вези са покољем Срба на КИМ.

Следеће суђење биће накнадно заказано, а до сада су испитана четири сведока тужилаштва.

У наставку суђења одбрана би требало да представи своје контра доказе.

Према проценама суда, суђење би могло да се заврши средином децембра ове године, након чега ће им бити изречена првостепена пресуда.

Харадинај и Гуцати су оптужени јер су прошле године од 7. и 25. септембра објавили поверљиве документе на конференцијама за новинаре, откривајући идентитете појединих сведока, вређајући их и позивајући јавност на Косову на одмазду.

Они су 25. септембра ухапшени и спроведени у Хаг, где се и даље налазе у притвору.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

Оптужени су за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласала скупштина привремених приштинских институција.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button