Гујон: Косовским властима смета што на западу приказујемо истину о хуманитарној катастрофи над косметским Србима

Француски хуманитарац Анро Гујон је изајвио да приштинским властима, поред хуманитарне помоћи у енклавама на Косову и Метохији, смета и то што његова оргаизацација „Солидарност за Косово“ у западним медијима приказујемо истину и реалну слику о хуманитарној катастрофи на Косову и Метохији.

„О томе да почетком 21. века у Европи има људи, има деце који живе у гетима“, нагласио је Гујон. 

Традиционални Божићни конвој француске хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, испред које стоји директор управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, поделио је десет тона хуманитарне помоћи на Космету.

Француски хуманитарци кренули су од Грачанице а завршили у Новом Брду – посетили су 18 села у Косовском поморављу, Новобрдском крају, као и у Метохији и у централном делу КиМ.

Волонтери из Француске ишли су од села до села, делили помоћ, шпорете на дрва, на струју, гардеробу. Све што су прикупиле француске фирме допремљено је тамо где је помоћ најпотребнија, истакао је Арно Гујон за РТС.

„Оно што је било потребније и оно што пружамо већ 19 година и сваке године идемо за време празника, то је да пружимо руку солидарности. Да пружимо моралну подршку сваком Србину, детету и сваком човеку који живи на КиМ, да им покажемо да има људи у свету који мисле на њих, и који ће говорити о њиховом положају“, нагласио је Гујон.

Подсетивши да је већ пет година од када су му приштинске власти забраниле улазак на КиМ, Арно Гујон је рекао да су од тада и многи други хуманитарци забрањени.

Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ у Француској има 12.000 донатора, а током прошле године реализовали су бројне пројекте. Помогли су изградњу неколико фарми, делили су стоку, козе, краве, овце, породицама које се баве сточарством, али и стакленике и пластенике. 

Помоћ настављају да пружају и у овој години. Након пролећних пољопривредних пројеката, најавили су и наставак реновирања школа преко лета, али и одлазак малишана с КиМ на море.

„На нама је да их не напустимо и на нама је да увек идемо напред и да наставимо“, поручио је Арно Гујон.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button