Хаг: Данас се о кривици изјашњава Кадри Весељи, Тачи и Краснићи јуче негирали све течке оптужнице

Суђење Кадрију Весељију, бившем припаднику тзв. ОВК и шефу косовске обавештајне службе „Шик“ биће одржано данас.

Како је најављено Весељи ће се о кривици изјаснити пред Судом у Хагу у 15 часова. Претходно су се о кривици изјаснили Хашим Тачи и Јакуп Краснићи. На одвојеним седницама оптужени су негирали свих 10 тачака оптужнице. Где су оптужбе за трговину људским органима, питао Тачијев бранилац.

Хашим Тачи и Јакуп Краснићи јуче су у Хагу одбацили оптужбе за ратне злочине, називајући их лажним и неправедним.

„Оптужница је без икаквог основа, изјављујем да нисам крив ни по једној тачки оптужнице“,  рекао је Тачи, који је јуче изрекао тек неколико речи, додајући да нема шта да дода ономе што је рекао његов бранилац.

Дејвид Купер из САД, Тачијев адвокат, изјавио је претходно да му је част да га брани и да је он само део бранилачког тима у којем учествују људи из више држава који не могу да присуствују због ситуације са Ковидом 19. Казао је да му је достављена редигована верзија оптужнице, што није довољно за одбрану и запитао где се у оптужници наводи о случају трговине људским органима.

„За ово питање заинтересована је читава јавност“, рекао је Хупер.

У судници је тада дошло до комешања и није било јасно да ли је Тачи имао проблем са преводом. Скидао је и поново стављао слушалице преко којих је слушао превод.   

Тачијев бранилац Денис Хупер, између осталог, пред судом је цитирао и новоизабраног америчког председника Џоа Бајдена који је Тачија 2017. године назвао „Џорџом Вашингтоном Косова“.

Судница Специјализованог већа ће и данас и у среду бити резервисана за некадашње чланове главног штаба Ослободилачке војске Косова Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који се тренутно налазе у притворској јединици.

Весељи ће се пред судом појавити у уторак у 15 часова, а Сељими у среду од 11 сати.

(извор: Политика, РТС)

Повезани чланци

Back to top button