„Хајде да се играмо и рециклирамо“ завршено снимање нових епизода

Последња клапа другог серијала емисије за децу „Хајде да се играмо“ снимљена је јуче, после чега су организатори децу глумце обрадовали журком на којој су поред слаткиша учесницима серијала подељени и поклони.

Више од месец дана у Грачаници трајало је снимање другог серијала емисије за децу која ове године носи назив „Хајде да се играмо и рециклирамо“. За разлику од прошле године, сада је снимљено десет епизода у којима су се поред заборављених игара деца учила рециклирању.

 „Овогодишњи серијал се разликује од прошлогодишњег по томе што је уведен посебан сегмент, јер је за једно здраво одрастање потребна и здрава животна средина. Можемо да се играмо али треба да учимо и да рециклирамо“, рекла је за „Ризницу“, сценариста и режисер серијала Соња Ристић.

Продуцент Радмила Миљковић која је на снимањима радила са децом радионице рециклаже, каже да су малишани брзо схватили да старе пластичне флаше, стаклене тегле, чиније и картонске кутије, тетрапаковања и лименке уз мало маште и креативности могу да добију нову употребну функцију.

„Правили смо кућице за птице, саксије, пернице, торбице, држаче за школски прибор. Деца су се играла, кроз игру учила и показала колико су маштовита. Посебно нас увесељава то што су и после сета она наставила да се играју и рециклирају, што нам је посебно важно“, каже Миљковићева.

Милена Димитријевић и њен брат Лазар учествују у серијалу и заволели су рециклажу. После снимања, њих двоје су код куће направили своју радионицу рециклаже.

„Ми смо у кућици на дрвету сакупили све што нам је потребно, пластику, картон, лепкове, украсне салвете, машнице како би сами од бачених предмета правили нове и занимљиве“, рекла је Милена.

Осим рециклирања, у другој сезони серијала „Хајде да се играмо“ деца су имала прилику да науче и нове игре.

„Мој највећи утисак из свега овога је то што су деца прихватила све игре које смо снимали иако за неке никада нису ни чули, као што је рецимо клис, гуџа, крајцарица. Гуџа је претеча хокеја на трави, иначе чобанска игра, за клис можемо да кажемо да је претеча бејзбола“, каже редитељка и сценариста серијала Соња Ристић.

Додаје да је радује сазнање да су девојчице поново почеле да играју ластиш, а дечаци кликере које су готово заборављене игре, иако су их само генерацију раније играли њихови родитељи.

„Девојчице су прескакале ластиш и конопац, дечаци играли труле кобиле, клис, кликере, зато гојазност, није била проблем. Девојчице су биле витке јер су у једном тренутку игре морале високо да подигну ногу како би прескочиле ластиш, чиме су јачале и затезале своје ножне мишиће, просто речено:  здраво тело, здрав дух кроз здраву игру, тако се живело некада“, каже Ристићева.

Циљ серијала је да деца одрастају здраво и да се смањи број сати проведених уз мобилне телефоне, а ове године ће им о томе како су се они играли док су били деца говорити: Љубивоје Ршумовић, Миња Субота, прослављени одбојкаши Никола и Вања Грбић, Бранко Коцкица, Мошо Одаловић, Леонтина Вукомановић, редитељ Зоран Цветковић. О томе како су се и да ли су се деца играла у праисторији говориће археолог Јулка Цветковић Кузмановић.

У серијалу учествује двадесеторо деце узраста од 4 до 12 година. Радмила и Соња кажу да је било задовољство радити са њима.

„На снимањима смо их поделили у неколико старосних група јер је тако било лакше радити. Са најмлађима смо радили тапшалице, са старијима захтевније игре. Деци су игре биле непознате тако да смо пре сваког сета прво нас две са њима играле, па смо онда кретали у снимање“, прича продуцент Радмила Миљковић.  

Серијал од 10 полусатних епизода „Хајде да се играмо и рециклирамо“  биће емитован од јесени на ТВ Мост из Звечана, ТВ Мир из Лепосавића и ТВ Пулс из Шилова.

Покровитељ серијала је Министарство за културу и информисање Републике Србије, а све епизоде су снимљене у продукцији Медијског културног удружења „Литера“ из Грачанице.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button