Харадинај Стубла захтева да Вашингтон и Брисел казне Београд због вакцина

Косовска министарка спољних послова Мељиза Харадинај Стубла затражила је од Брисела и Вашингтона, као посредника у дијалогу Београда и Приштине, да казне Србију због, како је навела, илегалног извоза непроверених фармацеутских производа на Косово.

Стубла је у објави на Фејсбуку написала да је Србија последњих месеци, својим деловањем као и континуираним кршењима споразума, угрозила државну безбедност Косова и погазила процес и достигнућа нормализације односа „двеју земаља“.

„Очекујем од званичног Брисела и Вашингтона, као посредника у дијалогу, односно гаранта мира, безбедности и стабилности у региону, адекватан одговор на кршења и дестабилизујуће претње које Србија чини споразумима и духу нормализације кроз непрекидне илегалне интервенције у независној и сувереној држави Косово “, написала је Харадинај-Стубла.

Стубла је устврдила да Србија крши Споразум о царинским печатима и признању узајамних фармацеутских сертифаката из 2015. године тиме што, како је написала, „паралелним институцијама нелегално доставља фармацеутске производе“.

Тајна интервенција Србије у Републику Косово, нелегалним уозом одређеног броја непроверених фармацеутских производа, као и њихова администрација кроз паралелне структуре на северу државе, представља флагрантно кршење Споразума о царинским печатима и признавању Узајамних фармацеутских сертификата, постигнути 2015. године у процесу техничког дијалога.

Србија и њени високи званичници, поступцима последњих месеци, као и непрекидним кршењима, угрозили су државну безбедност Косова и следствено томе погазили читав процес и достигнућа нормализације односа између Косова и Србије како у Вашингтону, тако и у Србији, такође у Бриселу.

Хитна сарадња и координација надлежних органа Републике Косово је императив за максималну будност у заштити суверенитета и граница наше земље.

Такође очекујем од званичног Брисела и Вашингтона, као посредника у дијалогу, односно гаранта мира, безбедности и стабилности у региону, адекватан одговор на кршења и дестабилизујуће претње које Србија упућује споразумима и духу нормализације кроз непрекидне илегалне интервенције у независно и суверено држави Косово.​

Повезани чланци

Back to top button