Хил: Нема других споразума док се не реши питање колективних права Срба

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил изјавио је да је Аљбин Курти  схватио да питање будућности Срба на Косову мора бити апсолутни приоритет и да се мора решавати у сваком процесу нормализације.

Хил је у телевизијском интревјуу за Инсајдер ТВ коментаришући тврдњу приштинског премијера да дијалог са Београдом није међу његова три приоритета, рекао да су и Американци и Европљани Куртију ставили до знања да питање колективних права Срба мора бити решено те да неће бити других споразума без решавања овога.

„Ако ме питате да ли Американци желе да се Косово и Србија признају – наравно да желе. Али морамо бити искрени и јасни, многе ствари морају бити решене пре него што нормализованијим приступом дођемо до те полазне тачке, јер се странке тренутно тешко слажу око регистарских таблица“, рекао је Хил.

Упитан да ли разуме стратешке односе Србије са Русијом, имајући у виду руски вето према Косову, амерички амбасадор је рекао да се „не може рећи да Русија игра позитивну улогу у односу на Косово”.

„Треба да знате да је моја влада заинтересована да сарађује са властима у Београду и Приштини, као и са ЕУ, да видимо да ли можемо да напредујемо. Да није било тешко, ми бисмо ово питање већ решили“, рекао је амбасадор Хил.			
		

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button