Хиљми Јашари поднео извештај о кршењу права „инвалида рата ОВК“

Косовски Омбудсман Хиљми Јашари представио је данас извештај о недостатку ефективних истрага и кршењу, како се наводи, достојанства великог броја полицајаца под истрагом.

Извештај је прослеђен надлежним органима и представља логичан исход истрага које су спроведене на основу жалбе појединих полицајаца против Полицијског инспектората Косова и Тужилаштва у вези са наводима о кршењу широког спектра основних људских права и слобода које су загарантоване Уставом, међународним инструментима и важећим законима.

Како се наводи у саопштењу медијима, Извештај  процењује ефективно остваривање права полицајаца који су стекли статус „инвалида рата ОВК“ у односу на њихово суочавање са темељном и неефектном истрагом, дискриминаторским приступом, повредом члана 6 Конвенције, недостатком ефикасних правних лекова које је праћено кршењем претпоставке невиности и права на заштиту личних података.

Извештај, како се наглашава, констатује повреду права лица под истрагом и препоручује косовском Тужилаштву и Инспекторату полиције да се у складу са надлежностима и законским овлашћењима што пре окончају истраге у вези са случајем полицајаца који су предмет поднетог извештаја.

Инсистира се на томе да случај добије јасан епилог било покретањем оптужнице и подношењем предмета пред судом, било са престанком истраге.

Повезани чланци

Back to top button