ХО „Косовско Поморавље“: Помоћ угроженима и после ванредног стања

Председник Хуманитарне организације Косовско Поморавље Никола Васић каже за портал Ризница.нет да су за време ванредног стања њихови чланови поделили више од две тоне животних намирница угроженим породицама у овом региону.

Васић наглашава да је у време ванредног стања, које је проглашено због пандемије вируса корона, било веома важно да хуманитарна организација успешно прилагоди свој рад новонасталим околностима.

„Многе наше активности били су усмерене ка пружању помоћи локалном становништву у снабдевању храном и осталим намирницима, како бисмо олакшали њихову свакодневицу и смањили ризик ширења епидемије међу угроженим лицима“, рекао је Васић.

Захваљујући донаторима чланови Хуманитарне организације „Косовско Поморавље“ поделили су близу две тоне намирница за најмање 150 породица у селима Томанце, Стража, Панчело, као и на теритирији општине Витина и другим деловима овог региона.

„С обзиром на то да су мере ограничења кретања још увек на снази, у плану је да и у наредном периоду наставимо са акцијом поделе хуманитарних пакета и исту количину помоћи допремимо домаћинствима којима је она неопходна“, истиче Васић.

Каже да су чланови „Косовског поморавља“ посебно поносни на своје суграђане који су у току тешке и неизвесне ситуације, поводом пандемије вируса ковид – 19, показали солидарност и бригу према онима који немају.

„У сарадњи са Модним студиом „Јефимија“, на самом почетку ванредног стања, успели смо да обезбедимо бесплатне маске за запослене, волонтере и грађане у Косовском Поморављу. Посебно нам је драго да смо, упркос ограниченим могућностима рада у току пандемије, успешно реализовали акцију донирања медицинских апарта за болницу и породилиште у Пасјану, за коју су потребна средства пристигла од донатора из дијаспоре. Ова донација је од великог значаја за све кориснике здравстених услуга Опште болнице и породилишта у Пасјну и њихово особље, али и порука подршке Србима који живе на Косову и Метохији“, каже Васић.

Напомиње да су активности у области хуманитарног рада приоритет ове организације, чији су се чланови и волонтери трудили да помажему како појединцима, тако и институцијама које су од кључног значаја за становнике Косовког Поморавља.

Васић каже да даљи планови организације обухватају одржавање различитих курсева, пре свега у области ИТ секора, који ће уз компетентне предаваче омогућити полазницима стицање знања и вештине потребних за самостални рад.

„Надамо се да ће преговори са ИТ фирмама, које су изразиле жељу да отворе своја представништа у Косовком Поморављу донети успех у покретању једног од можда најзначајнијих пројеката за младе до сада. Трудићемо се да у будућности највећи део свог рада усмеримо ка потребама омладине, али ће још један од наших циљева бити и економско оснаживање домаћинстава, покретање више економских пројеката који би омогућили људима да сами привређују и живе од свог рада“, закључио је на крају Никола Васић, председник Хуманитарне организације „Косовско Поморавље“ основане прошле године са седиштем у Партешу код Гњилана.

Пише: Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button