Хоти: Одаловић условљава одржавање састанака Комисија за нестала лица

Председник приштинске комисије за нестала лица Андин Хоти отпужио је председника Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељка Одаловића да условљава одржавање састанака тих тела захтевајући да на њима и он буде присутан.

Гостујући на приштинској КТВ Хоти је рекао да Одаловић забрањује и изношење информација у јавност, а да од јула ове године шеф српске комисије за нестала лица условљава и састанке подгрупа у оквиру комисија.

„Његова умешаност у кривична дела током рата на Косову, али и пре рата, била је у медијима. Чак га и недостатак посла од 2004. до данас чини ирелевантним. Тачно је да немамо састанак радне групе од 2021. године, међутим, састанци подгрупа, стручних тимова, оних који обављају послове на терену, нису забрањени. Имали смо 18 билатералних и мултилатералних састанака 2022. године, оба смо имали ове године. Морам рећи да је од јула г. Одаловић је забранио састанке подгрупа. Он је забранио учешће српским тимовима са образложењем да треба да буде присутан, рекао је Хоти.

Подсетио је да је приштински премијер Аљбин Курти долазак на Косово Одаловићу забранио 2021. године. Курти је забрану изнео у Бриселу, а Хоти каже да је сагласан са оваквом одлуком прштинског премијера.

Навео је да је питање несталих исполитизовано до крајње мера те да је Куртијева одлука наишла на гнев код председника Србије Александар Вучић који је, каже Хоти, одбио да смени Одаловића са места председника владине комисије.

Тврди да се од 2004. године од када је на челу Комисије за нестала лица Владе Србије, Одаловић лоше понаша дајући нетачне податке.

Хоти истиче да Косово не треба да испуни ниједну од обавеза преузетих у Бриселском споразуму или анексу за имплементацију, све док не буде напретка у случају несталих лица.

„Ако Србија није спремна да уради или понуди оно што тражимо, зашто би Косово тако нешто урадило”.

Навео је да Архив у Приштини не поседује ниједан документ који би могао да доведе до расветљавања судбине несталих лица. Према његовим речима, таква документација чак и не постоји, а да такав документ нема ни тзв. Ослободилачка војска Косова.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button