Ховенијер: САД ће, после зрелости показане у Бањској, помагати успешан завршетак трансофрамације КБС у војску

Сједињене Америчке Државе подржавају десетогодишњу трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску, оценио је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је рекао и да су те снаге показале зрелост током сукоба у Бањској, избегавши провокације које су могле да доведу до нових ескалација, преноси „Репортери“ поводом годишње међународне конференције „КБС и партнери 2023“ у организацији Министарства одбране тзв. Косова.

„Желим да напоменем да су током напада наоружане паравојне групе на суверенитет ‘Косова’ 24. септембра, Косовске безбедносне снаге и министар одбране показали професионалну зрелост и стрпљење, појачавајући репутацију поузданог партнера, избегавајући провокације, које су могле да резултирају даљом ескалацијом“, рекао је Ховенијер.

Додао је да не постоји никакав проблем у континуираним напорима да САД и тзв. Косово раде заједно, како би се помогло КБС-у да успешно заврши процес трансформације у војску.

Министар одбране Насер Маћедонци рекао је да захваљујући интервенцији полиције тзв. Косова напад у Бањској није успео, али и да би се „такви напади могли поновити, све док Србија буде изводила војне вежбе у близини границе са ‘Косовом'“.

„У северном делу земље српске групе су покушале да заузму територију. Захваљући полицији, њеним јединицама и сарадњи са нашим партнерима, доказали су своју професионалност. Србија увек има хегемонистичке интересе“, рекао је Маћедонци.

Додао је да тзв. Косово никоме неће бити претња.

„Али ћемо бити партнери и за све ове године смо направили праву трансформацију. Буџет за КБС је повећан за 110 одсто. У последње две године улагали смо у систем наоружања и учествовали у војним вежбама. Поред тога, КБС је отишао на Блиски исток ради обуке и мировних операција. Такође смо поносни на Центар за обуку који пружа обуку домаћих и међународних оператера“, рекао је Маћедонци.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button