Ховенијер: Улога нових градоначелника техничка а не политичка

Џеф Ховенијер, амерички амбасадор у Приштини изјавио је да очекује да нови председници општина на северу Косова и Метохије преузму техничку, а не политичку улогу, те да ће било каква криминална активност против њих бити оштро кажњена.

„С обзиром на ниску излазност, очекивали бисмо да новоизабрани градоначелници општина и скупштина општина преузму техничку, а не политичку улогу“, рекао је Ховенијер приштинским медијима на албанском.

По њему „избори одржани 23. априла били у складу са косовским законима и уставом“.

Ховенијер је рекао да изабрани званичници треба да улазе у зграде само тамо где су добродошли, и да локација у општини на којој изабрани званичници полажу заклетву не утиче на њихов статус изабраног функционера.

„Свака криминална активност која има за циљ ометање ових званичника у вршењу њихових законских обавеза биће дочекана са тешким казнама од стране Сједињених Држава и међународне заједнице“, навео је Ховенијер.

Прошломесечни избори у општинама на северу Косова са већински српским становништвом организовани су уз бојкот Срба па су за председнике изабрани кандидати албанских странака.

Ерден Атић, нови председник општине Северна Митровица најавио је да ће у петак, 19. маја положити заклетву.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button