Ховенијер: Забрана динара ризикује нове тензије

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер изразио је бојазан И истакао ризик од нових међутеничких тензија на Косову због нове уредбе Централне банке којом је одређено да евро буде једина званична валута а забранује употреба динара.

У изјави медијима након састанка са премијером Аљбином Куртијем, Ховенијер је рекао да су САД забринуте и резервисане у погледу примене уредбе, те да то питање „захтева више пажње и дијалога“.

“Желим да поновим оно што су САД рекле билатерално, што смо рекли и као део Квинте. Имамо истинске забринутости и резерве у вези имплементације овога пре него што се све потпуно припреми“, казао је Ховенијер.

Према његовим речима, постоји опасност од тензија, посебно међу људима који зависе од помоц́и која стиже од српске владе.

“Ми сматрамо да ово питање заслужује пажљивије разматрање, али и дискусију унутар дијалога који подржава ЕУ. Забринути смо да ће ово потецијално подићи етничке тензије и показати се проблематичним у свакодневном животу бројних грађана Косова”, рекао је амерички амбасадор.

Истакао је да не зна како избећи фрустрацију грађана због спровођења одлуке И забране динара.

“Узмимо за пример пензионера који прима новчану помоц́. Навикао је на овај систем. Претпостављам да је отишао до одређене тачке да добије помоц́. Како ц́е добити ову корист? Шта ц́е бити са њим? Старија особа може бити шокирана због овога… Мислим да може доц́и до тензија од људи који ц́е се осец́ати изостављеним од помоц́и од које зависе. Нико не жели тако нешто“, рекао је он.

Изразио је наду да ц́е Влада у Приштини пронац́и решење за транзицију.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button