Хуманитарци Арноа Гујона и ове године деле пакете помоћи косметским малишанима

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ чији је оснивач Арно Гујон и ове године је уочи новогодишњих и божићних празника на Косово и Метохију допремила 12 тона помоћи, чија вредност прелази 90 хиљада евра.

Традиционални 50. божићни конвој хуманитарне организације Солидарност за Косово, захваљујући активистима и пријатељима, стигао је и до најудаљенијих српских средина на Косову и Метохији.  У наредних неколико дана они ће наставити да од села до села и свугде где је помоћ неопходна достављају одећу и обућу, школски прибор и играчке за децу. Помоћ и подршку на терену хуманитарцима пружа Канцеларија за добротоворни рад Епархије рашко-призренске каже Милован Симијоновић.

„Као и сваке године трудимо се да обиђемо већи део Косова и Метохије, првог дана смо обишли Брезовицу и Сиринићку жупу, Бање, Црколез, Суво Грло и тај део Метохије који смо такође обишли јуче је био каменички крај, сада смо у новобрдском а затим следи Ораховац и Велика Хоча“, каже Симијоновић.

Фото: Ризница

Поклони ће обрадовати многе, пре свега децу, али и оне старије. Породицама које се баве сточарством биће подељенено 48 коза, 40 оваца и пет крава. Пакетиће са играчкама, школским прибором, обућом и гардеробом подељен је малишанима у селима Извор и Бостане у општини Ново Брдо.

„Сва деца су ти у њих триесетдеветоро, укључуијући и претшколце добиће поколоне. Хвала господину Гујону, до сада никада није пропустио да за празнике обрадује и нашу децу и сви смо му на томе много захвални“, рекао је секретар школе Миладин Митић из Бостана Десимир Ђекић. Од 2004. године, када је у Француској основана Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ организовано је  50 конвоја помоћи за Србе. Гујон је са својом организацијом прикупљао новац и учествовао у изграњи, обнови и опремању бројних српских школа и вртића али и малих производних погона у циљу економског оснаживања српске заједнице на Косову и Метохији. Приштинске власти су му 2018. године, када је задржан на прелазу Мердаре, без објашњења забраниле улазак на Косово на неодређено време.

(Радио Београд)  

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button