Хуманитарци Арноа Гујона и ове године деле пакете помоћи косметским малишанима

Француска хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ чији је оснивач Арно Гујон и ове године је уочи новогодишњих и божићних празника на Косово и Метохију допремила 12 тона помоћи, чија вредност прелази 90 хиљада евра.

Традиционални 50. божићни конвој хуманитарне организације Солидарност за Косово, захваљујући активистима и пријатељима, стигао је и до најудаљенијих српских средина на Косову и Метохији.  У наредних неколико дана они ће наставити да од села до села и свугде где је помоћ неопходна достављају одећу и обућу, школски прибор и играчке за децу. Помоћ и подршку на терену хуманитарцима пружа Канцеларија за добротоворни рад Епархије рашко-призренске каже Милован Симијоновић.

„Као и сваке године трудимо се да обиђемо већи део Косова и Метохије, првог дана смо обишли Брезовицу и Сиринићку жупу, Бање, Црколез, Суво Грло и тај део Метохије који смо такође обишли јуче је био каменички крај, сада смо у новобрдском а затим следи Ораховац и Велика Хоча“, каже Симијоновић.

Фото: Ризница

Поклони ће обрадовати многе, пре свега децу, али и оне старије. Породицама које се баве сточарством биће подељенено 48 коза, 40 оваца и пет крава. Пакетиће са играчкама, школским прибором, обућом и гардеробом подељен је малишанима у селима Извор и Бостане у општини Ново Брдо.

„Сва деца су ти у њих триесетдеветоро, укључуијући и претшколце добиће поколоне. Хвала господину Гујону, до сада никада није пропустио да за празнике обрадује и нашу децу и сви смо му на томе много захвални“, рекао је секретар школе Миладин Митић из Бостана Десимир Ђекић. Од 2004. године, када је у Француској основана Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“ организовано је  50 конвоја помоћи за Србе. Гујон је са својом организацијом прикупљао новац и учествовао у изграњи, обнови и опремању бројних српских школа и вртића али и малих производних погона у циљу економског оснаживања српске заједнице на Косову и Метохији. Приштинске власти су му 2018. године, када је задржан на прелазу Мердаре, без објашњења забраниле улазак на Косово на неодређено време.

(Радио Београд)  

Повезани чланци

Back to top button